Economice

Statul român a încasat anul trecut 1,4 miliarde de lei din rovinietă. Banii nu ajung nici măcar pentru cel mai mic lot din Autostrada Sibiu – Pitești

„Veniturile încasate din plata tarifului de utilizare a rețelei de autostrăzi și drumuri naționare din România (taxa de rovinietă), pe anul 2022, au fost în cuantum de 1,417 miliarde de lei, fără TVA”, a răspuns ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu la o întrebare a deputatului de Alba Rusu Daniel – Gheorghe.

Șeful Transporturilor a mai menționat că veniturile încasate din plata tarifului de trecere a podului peste Dunăre la Cernavodă, pe anul 2022, au fost în cuantum de 137,73 milioane de lei, fără TVA.

Veniturile din cele două taxe sunt însă insuficiente pentru necesarul de cheltuieli din domeniul infrastructurii rutiere.

Doar cheltuielile cu cei circa 7.000 de angajați ai Companiei Naționale de Administare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au depășit anul trecut peste 700 de milioane de lei.

De asemenea, CNAIR estimat pentru anul trecut un buget de 996 milioane de lei necesar pentru activitatea de întreținere a infrastructurii rutiere.

Trebuie menționat și faptul că 15% din veniturile realizate din tariful de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România ar trebui să se constituie ca venituri proprii ale Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CNIR).

Mai mult, dacă veniturile din rovinietă ar fi direcționate către investiții, acestea nu ar acoperi nici măcar valoarea contractului pentru cel mai mic lot din Autostrada Sibiu – Pitești (A1). În lungime de 9,86 km, secțiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeș din cel mai important proiect rutier al țării urmează să intre în construcție în această primăvară. Contractul pentru proiectarea și execuția acestui lot a fost semnat cu constructorul austriac Porr pentru suma de 1,678 miliarde de lei.

Share this:

(Visited 16 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code