Economice

Statele Unite cer Rusiei să permită imediat accesul consular la jurnalistul Evan Gershkovich, reținut sub acuzația de spionaj

Blinken a făcut declaraţia respectivă la Hanoi, unde se află într-o vizită.

Serviciul Federal de Securitate rus (FSB) a anunţat la 30 martie că l-a arestat pe cetăţeanul american Evan Gershkovich, corespondentul la Moscova al publicaţiei Wall Street Journal, în timp ce relata din oraşul Ekaterinburg. Întregul dosar este clasificat drept secret.

Rusia l-a acuzat pe jurnalist de spionaj şi l-a plasat în detenţie în celebra închisoare Lefortovo din Moscova.

În urmă cu câteva zile, Washingtonul a anunţat că în cazul Evan Gershkovich este vorba despre ”detenţie arbitrară”, ceea ce înseamnă că în SUA dosarul este transferat de la Biroul de afaceri consulare al Departamentului de Stat al SUA către Biroul emisarului special pentru problemele ostaticilor. Această încadrare îi permite guvernului american să aloce resurse suplimentare pentru obţinerea eliberării lui Gershkovich.

În mandatul administraţiei Biden au fost puşi în libertate cel puţin 25 de cetăţeni americani ce se aflau în ”detenţie arbitrară”. Alţi peste 30 de cetăţeni americani din această categorie încă se află în străinătate.

Share this:

(Visited 22 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code