Flux Stiri

Spălare de bani și evaziune fiscală în lumea filmului românesc. DIICOT-ul a intrat în scenă

Festivalul de Film de la Cannes 2021Festivalul de Film de la Cannes 2021

Nu doar viața bate filmul și DIICOT-ul vrea să intre in scenă. Și îi ia la țintă pe producătorii de film. Unii dintre cei mai premiați artiști sunt prinși la mijloc. Pe listă sunt regizorul Corneliu Porumboiu – laureat la Cannes, Ada Solomon – premiata la Berlin și, de asemenea, Andrei Boncea – producător al filmului „California Dreamin”, care a luat „Un certain regard” la Cannes în 2007. Dar și producătorul Vlad Paunescu de la Castel Film – unde a fost produs Cold Mountain.

Ei au fost prezentați central într-un material apărut pe site-ul g4media.ro – după ce au primit un document de la DIICOT. Deși numele celor implicați nu ar trebuie sa apară public, în articol apar nume și prenume, dar si detalii financiare. Acolo scrie că 100 de oameni din lumea filmului ar forma „un grup organizat” care a făcut evaziune fiscală și spălare de bani. În total cei 100 de suspecți ar fi prejudiciat statul cu doua milioane de euro – o medie de 20.000 de euro de inculpat. Ancheta a fost începută în 2016.

Obiectul infracțional ar fi legat de mai multe case de producție care au apelat la intermediari ca sa angajeze în filme electricieni, soferi sau figuranti, iar firmele intermediare ar fi jonglat cu banii în așa fel încât să întoarcă o parte din ei la beneficiari – celebrul parandărăt.

Suspecții din dosar s-au apărat: avocații lui Andrei Boncea invocă dreptul la imagine și acuză că numele producătorului nu trebuia sa apară până când nu există o decizie judecătorească.

Corneliu Porumboiu spune că nici una din acuzații nu sunt adevărate și că numele lui este asociat disproporționat. El e suspect ca a făcut evaziune de 5.000 de euro în acest dosar în care 100 de persoane ar fi fraudat două milioane de euro.

The post Spălare de bani și evaziune fiscală în lumea filmului românesc. DIICOT-ul a intrat în scenă appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews, am consemnat știrea

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code