Economice

ROBOR la trei luni ajunge la 5,90% – 6% în luna iunie – previziuni ale economiştilor şefi ai băncilor comerciale

Economiştii şefi ai băncilor comerciale văd ROBOR ul la trei luni la 5,90% – 6% din luna iunie, în condiţiile în care dobânda cheie se va îndrepta în acest an către 4,5%.

„Din a doua parte a anului ne aşteptăm ca ROBOR la 3 luni să ajungă la 6%”, spune Valentin Tătaru, economist şef al ING Bank.

La rândul său, Ciprian Dascălu, economis şef al BCR, este de părere că nivelul ROBOR la 3 luni „va ajunge la 5,90%, fiind împins de rata dobânzii cheie care va continua să crească şi de rata dobânzii Lombard (n.r. – dobânda la care băncile comerciale se pot împrumuta de la BNR, în caz de necesitate).

În acest context, Ciprian Dascălu apreciază că dobânda cheie va merge către 4,5% în acest an, ceea ce estimează şi Valentin Tătaru, iar dobânda Lombard va merge către 5,5%.

Până acum majorarea indicelui ROBOR la trei şi şase luni a dus, în medie, la majorarea ratei lunare la un credit ipotecar în lei cu 300 de lei pe lună. Așadar, în perioada următoare, mai aşteptăm nişte majorări lunare de circa 200 de lei.

Acum o lună, economiştii şefi erau de părere că, „majorarea accelerată a indicelui ROBOR pe termen lung (la trei şi șase luni) indică faptul că piaţa se aşteaptă ca modificările operate de BNR asupra dobânzii de politică monetară să se facă de acum încolo într-un pas de 50 de puncte de bază faţă de 25 de puncte de bază ca până acum. La mijlocul anului nu este exclus să vedem un ROBOR de 5%, ceea ce ar corespunde unei dobânzi BNR de 4%. În funcţie de evoluţia războiului şi a inflaţiei, aceasta ar putea creşte chiar mai mult până la sfârşitul anului”, arată Adrian Codîrlaşu, vicepereşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar Bancari şi al CFA România.

Citește pe această temă: 

La mijlocul anului am putea avea un ROBOR de 5%, ceea ce corespunde unor aşteptări de 4% pentru dobânda BNR – Codîrlaşu, CFA

 

ROBOR  la trei luni a rămas la 4,70%, acelaşi nivel cu cel din şedinţa precedentă. Pe 12 aprilie 2022, ROBOR 3M  a ajuns la cea mai ridicată valoare din 10 aprilie 2013 şi până acum (4,71%).

ROBOR la şase luni a crescut la 4,86%, faţă de 4,82%, nivelul din şedinţa precedentă, şi a atins cea mai mare valoare din 1o iunie 2013 şi până acum (4,84%).

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

Evoluţia dobânzilor pe piaţa monetară este de obicei corelată cu evoluţia randamentelor la titlurile de stat.

Banca Națională a României a majorat, pe 5 aprilie 2022, dobânda de politică monetară cu 0,5%, până la 3%. BNR arată, astfel, că este dispusă să își folosească toate armele în lupta cu inflația, în condițiile în care majorarea este dublă față de pașii făcuți anterior, când banca centrală a crescut dobânda cu câte 0,25%. Până la final de an, anticipează analiștii, BNR va mai face astfel de pași, fiind foarte probabil ca dobânda să se ducă și peste 4,5%, în contextul inflamării inflației, mai ales pe fondul creșterii prețurilor pentru energie și combustibili.

 

 

Share this:

(Visited 6 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code