Economice

Putin a decis naționalizarea participațiilor Shell și a două firme japoneze la o companie de exploatare a petrolului și gazelor din Extremul Orient Rus

Societatea Gazprom este acţionar majoritar în acest proiect de exploatare a petrolului şi gazelor naturale în extremul orient rus, deţinând 50% din acţiuni plus una, restul acţiunilor revenind companiei Shell (27,5% din acţiuni minus una) şi companiilor japoneze Mitsui (12.5%) şi Mitsubishi (10%).

Putin şi-a motivat decizia invocând faptul că sancţiunile occidentale instituite împotriva Rusiei după declanşarea războiului din Ucraina ameninţă capacitatea acestei societăţi de a-şi continua activitatea.

Totuşi, potrivit Moscovei, companiile participante în consorţiul acum naţionalizat vor putea investi în noua societate ce va fi creată.

Japonia, care depinde de Rusia pentru circa 9% din importurile sale de gaze naturale a reacţionat cu precauţie, premierul Fumio Kishida afirmând că decizia Moscovei nu va implica oprirea imediată a importurilor de gazelor naturale lichefiate realizate cu ajutorul acelui consorţiu, un mesaj asemănător fiind transmis şi de Kremlin.

Rămâne însă de văzut care va fi impactul acestei decizii asupra pieţei globale de GNL, aflată deja sub presiune în urma scăderii exporturilor ruseşti de gaz natural către Europa şi a ambiţiilor Uniunii Europene de a-şi elimina dependenţa faţă de gazul rusesc inclusiv prin creşterea importurilor de GNL.

Share this:

(Visited 6 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code