Economice

Povești de succes. Cum a reușit startup-ul Buy4Baby să-și dubleze anual afacerile din produse pentru siguranța copiilor

”Ideea acestei afaceri a venit într-un mod firesc. După ce am născut primul copil, ne erau necesare diferite produse pe care la momentul respectiv nu le găseam în România. Am căutat în afara țării și am adus mai multe articole, inclusiv cele pentru siguranță. În acea perioadă însă noi ne doream să deschidem o afacere de închiriere de articole pentru copii cu produse pe care le folosești pentru o perioadă scurtă de timp. Așa am înființat Rent4Baby, business care a venit dintr-o nevoie a noastră. În acest context, părinții care veneau la noi pentru închirieri, vedeau și produsele de siguranță și erau interesați. Astfel ne-am dat seama că este cerere pentru aceste produse și am făcut trecerea către această nișă”, povestește Ioana Ciumara despre începuturile afacerii Buy4Bbay.

De la două produse la listarea pe eMAG și un portofoliu de aproape 400 de articole

Ioana Ciumara a început afacerea cu două sau trei produse, pe care le-a publicat pe site-ul Rent4Baby, care nu era o platformă de vânzare, ci una de prezentare. Avantajul afacerii a fost că în acel moment, în România, încă nu se găseau multe opțiuni de culoare pentru articolele de siguranță, erau disponibile doar cele standard, iar clienții erau atrași de variațiuni. 

Investiția inițială a fost de câteva sute de dolari pentru primele produse. Ulterior însă, când a decis să treacă exclusiv către această nișă, a adus un lot nou de produse, în care a investit aproximativ 3.000 de dolari. Resursele au venit din fonduri proprii și din veniturile obținute în businessul anterior, chiar dacă partea de închirieri nu a fost bine dezvoltată. 

La trei ani de la înființare, în 2018, antreprenoarea a decis să își ducă business-ul la următorul nivel prin digitalizare și a decis să deschidă un magazin online. Tot atunci a aplicat și pe eMAG pentru a se înrola în ecosistemul Marketplace.

”Procesul de listare a fost extrem de rapid și am intrat în platformă înainte să suplimentăm stocul de produse sau să reușim să deschidem propriul magazin. Listarea în eMAG a venit ca o decizie de moment, în sensul în care am văzut o reclamă pe Facebook, am aplicat și în trei zile aveam deja contul creat. 

În perioada în care ne-am înscris în eMAG, ne doream să începem să diversificăm canalele de vânzare, însă eram încă într-un moment în care ne informam și încercam să înțelegem care este cea mai bună opțiune pentru noi. Ne doream să învățăm și să ne dezvoltăm și am înțeles că eMAG ne va ajuta, dar nu integrasem această decizie într-un plan strategic de dezvoltare”, își amintește Ioana Ciumara.

Pe platforma eMAG a început cu doar două produse, respectiv benzi de protecție și protecție pentru colțurile mesei, și pentru că vânzarea a mers bine, a decis să diversifice portofoliul până la 60 de articole.

”Atunci când am început pe eMAG, aveam puține produse și deși primele comenzi au început să vină, am reușit să suplimentăm stocurile abia la trei luni de la listare. Am intrat cu două produse, benzi de protecție și protecție pentru colțurile mesei, iar după ce am adus mai multe produse, am completat oferta până la aproximativ 60 de articole. Produsele noi au fost siguranțe pentru sertar sau tocul ușii (ca să nu poată fi deschise), o gamă variată de benzi, pentru care am extins modelele și paleta de culori. Un model de bandă avea și până la 10 – 12 variații de culoare”, spune antreprenoarea. 

Și dacă la început a comercializat produse mici, la prețuri accesibile, de aproximativ 50 de lei, în prezent are listate și produse mai mari de siguranță, cum sunt porțile, bariere sau margini de protecție. De altfel, Buy4Bbay sunt primii din piață care au adus margine de protecție cu lungimea de 2 metri. 

În prezent, magazinul Buy4Bbay are aproape 400 de produse listate și toate sunt din această nișă. Însă, pentru a completa oferta, comercializează și câteva articole de puericultură mare.

Cele mai căutate produse sunt protecțiile pentru priză, atât pe site-ul propriu, cât și pe eMAG. De asemenea, foarte bine se vând și benzile pentru muchii și barierele pentru pat.

Valoarea medie a unei comenzi este între 90 și 100 de lei pe eMAG, iar pentru site-ul propriu este de 250 de lei. Comanda medie este mai mare pe site pentru că pe acest canal comercializează și produse mai mari, care au un preț mai ridicat. Dar, în curând vor fi și acestea listate în Marketplace.

Texte și fotografii de calitate, duo-ul perfect pentru succesul în online

După ce s-a listat pe eMAG Marketplace, compania a evoluat treptat, iar primele vânzări au apărut chiar din primele săptămâni de la înrolarea pe platformă. Mai mult, spune fondatoarea Buy4Bbay, de fiecare dată când a alocat suficient timp pentru îmbunătățirea prezenței, prin texte și fotografii de calitate,  vânzările au crescut.

”Pentru noi, cea mai dificilă perioadă a fost în lockdown, pentru că aveam un singur angajat care mergea la birou și puține produse listate, dar volumul de vânzări a fost în creștere. Vânzările în eMAG Marketplace au fost dublate de la un an la altul. În acest sens ne-a ajutat în primul rând gama de produse, care cu cât este mai diversă, cu atât atrage un volum mai mare de vânzări prin expunere mai bună”. 

Un impact în avansul vânzărilor l-a avut și programul eMAG Ads, precum și revizuirea produselor. ”De obicei, dacă ținem cont de recomandările primite din partea eMAG, prin intermediul platformei (Dashboard), acest lucru se simte și în vânzări”. Prin intermediul eMAG Ads, 

”Noi folosim deja promovarea prin eMAG Ads pentru că ne-am propus ca anul acesta să dublăm volumul de vânzări. De asemenea, intrăm frecvent și în campaniile comerciale din platformă și acolo vom mai îmbunătăți procesele. De câteva luni, avem o colegă care încarcă produse în mod constant, astfel că la fiecare campanie suntem prezenți cu 5 sau 6 produse. În general, și acesta este un aspect pe care ne-am propus să îl îmbunătățim, dar specificul domeniului nostru de activitate presupune comenzi spontane din partea clienților, atunci când își dau seama că le-ar fi necesare”.

Totodată, anul trecut Buy4Bbay s-a extins și transfrontalier prin eMAG Ungaria, unde sunt listate 100 de produse, precum și în programul eMAG Genius, despre care spune că, de asemenea, a avut un impact în creșterea vânzărilor.

”La o primă vedere am putea spune că a scăzut valoarea comenzilor, însă a crescut volumul acestora. Sunt situații când în aceeași zi primim și două sau trei comenzi de la același client. 

De asemenea, prin eMAG Genius avem parte și de o expunere mai mare pentru că mulți clienți caută în platformă folosind acest filtru. Astfel, și acest lucru generează o creștere a numărului de comenzi. 

Planuri pentru 2022 și mai departe

Pentru acest an, antreprenoarea ia în calcul extinderea și pe piața bulgară, tot cu ajutorul eMAG, precum și o mai bună organizare a activității de pe Marketplace. Tot în ceea ce priveşte planurile de viitor, antreprenoarea spune că și-a propus în acest an dublarea vanzărilor, plan care va fi pus în practică și cu ajutorul eMAG Ads.

”Noi folosim deja promovarea prin eMAG Ads pentru că n-am propus ca anul acesta să dublăm volumul de vânzări. De asemenea, intrăm frecvent și în campaniile comerciale din platformă și acolo vom mai îmbunătăți procesele. De câteva luni, avem o colegă care încarcă produse în mod constant, astfel că la fiecare campanie suntem prezenți cu 5 sau 6 produse. În general, și acesta este un aspect pe care ne-am propus să îl îmbunătățim, dar specificul domeniului nostru de activitate presupune comenzi spontane din partea clienților, atunci când își dau seama că le-ar fi necesare”, descrie Ioana Ciumara experiența cu platforma eMAG.

De asemenea, tot pentru anul acesta antreprenoarea își dorește să extindă gama de produse și să crească echipa, însă dat fiind noul context socio-economic, aceste demersuri au fost sistem, urmând să vadă evoluția pieței.

Pasul următor pe care și l-a plănuit este să dezvolte activitatea din eMAG Ungaria, să îmbunătățească traducerile pentru care ar dori să colaboreze cu un traducător și să promoveze anumite produse prin eMAG Ads. 

”Pentru activitatea din România, vrem să ne dezvoltăm prezența și să includem și promovare prin eMAG Ads. Noi ne ocupăm direct de operațiunile din companie, de aceea la început trebuie să alocăm timp pentru cercetare și învățare, pentru a înțelege cum funcționează diferitele tool-uri sau canale pe care vrem să le abordăm”, continuă fondatoarea Buy4Bbay. 

Implicarea și dedicarea au dus la creșterea și recunoașterea business-ului în piață

Anul trecut compania a câștigat mai multe premii, printre care și Premiul pentru vânzări de calitate ale unui seller eMAG Marketplace din Competiția GPeC în cadrul Gala Premiilor eCommerce 2021.

”Pentru noi, acest premiu a fost o surpriză totală. Scopul participării la competiția GPeC a fost mai mult pentru a ne mobiliza să îmbunătățim cât mai multe în afacerea noastră, dar nu ne așteptam. Aici am luat premiul „Vânzări de calitate”, susținut de eMAG”, spune Ioana Ciumara.

Aceasta crede că implicarea și dedicarea au ajutat-o să crească performanța magazinului. ”De exemplu, am primit retururi, ne ocupăm de fiecare dată să remediem cât mai repede situația fiecărui client. În egală măsură, pentru fiecare colet expediat scriem un bilet de mână, pe care îl includem în pachet, pe lângă produsele comandate, iar oamenii apreciază”. 

De asemenea, echipa ia legătura și telefonic cu clienții, cărora le explică tot ce este necesar despre produse. Mai mult, dacă observă că un colet nu a fost ridicat o perioadă de timp din locker, sună clientul ca să vadă despre ce este vorba. ”Avem grijă de relația cu clienții, investim timp și efort, dar merită pentru că ne dorim clienți mulțumiți”. 

În 2021, afacerea cu pro­du­se pentru siguranţa copiilor Buy4Baby ajuns la o cifră de afaceri de peste 2 milioane de lei, dublă față de 2020, ceea ce le-a permis să acceseze și o linie de credit. Anul trecut profitul a fost mai diminuat pentru că au crescut costurile companiei. Cu toate acestea, prețurile au rămas neschimbate, motiv pentru care marja a fost redusă. În egală măsură, compania a avut și câteva investiții, pentru că și-a mutat punctul de lucru într-unul mai mare.

Share this:

(Visited 6 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code