Economice

Minune: prețul spot al energiei coboară la doar 170 de lei/MWh mâine, în România. În centrul Europei, sunt și prețuri negative, din cauza aportului mare al eolienelor

Dincolo de cauzele obiective ale acestei situații – consumul mic al perioadei pe care o traversăm acum, un aport previzibil sporit al energiei hidro și o prognoză decentă pentru energia eoliană (în medie vântul va genera mâine o putere medie orară de peste 700 MW), se pare că prețul mic de la noi este generat de prețurile mai mici din centrul Europei.

După cum puteți vedea în graficul de mai jos, prețurile spot sunt mâine mici în toată Europa și, situație destul de rară, mai ales în contextul actualei crize energetice, prețul din Germania, cel mai mare producător și consumator de energie din UE, este negativ, de minus un euro/MWh. Cel mai probabul prețul a devenit negativ pe fondul unei producții foarte mari de energie eoliană – nu mai puțin de 41.000 MW prognoza pentru ziua de mâine, în contextul în care și acolo este perioadă de consum redus. Ca atare, în condițiile în care piețele spot sunt cuplate, oferta mare de energie din Germania a influențat și prețurile din restul continentului – în Cehia prețul este de minus 4 euro, în Austria 5 euro, în Belgia 6 euro, în Danemarca 18, etc.

În ceea ce privește România, vedem că prețul de la noi, de 34 de euro, este identic cu cel din Bulgaria și puțin mai mic decât cel din Ungaria, acestea fiind singurele piețe din mecanismul de cuplare cu care România are conexiune fizică. Dacă ne uităm pe datele operatorului pieței de la București, OPCOM, vedem că, în 22 dintre cele 24 de intervale orare ale zilei de mâine, în România intră energie din rețeaua ungară. De asemenea, în 23 de intervale orare, energia “curge” de la noi spre rețeaua bulgară și în doar o oră fluxul este invers, și atunci la o valoare foarte mică, 6,8 MW.

Prețul negativ nu este o premieră, chiar dacă nu este ceva ce se întâmplă foarte des. Practic, în Germania, unde funcționează sistemul feed-in taiff pentru regenerabile, producătorii de energie din vânt (de data aceasta) pereferă să ofere la preț negativ (adică să dea bani celui care îi cumpără energia din piața spot) decât să oprească centrala. Furnziorii sau potențialii consumatori mari a căror politică e să cumpere spot în cantități substațiale au așadar de câștigat din aceasă situație, dar lucrurile nu trebuie totuși exagerate pentru că majoritatea energiei se vinde prin contracte la termen.

 

Share this:

(Visited 34 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *