Flux Stiri

LIVE UPDATE. Ziua 97 de război. Zelenski: Europa trebuie să dea dovadă de „mai multă unitate”

ZelenskiZelenski

  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis condoleanțe familiei jurnalistului francez Frederic Leclerc-Imhoff, ucis luni în Ucraina.
  • UE a convenit asupra unei interdicții parțiale a importurilor de petrol rusesc, potrivit șefului Consiliului European, Charles Michel.
  • Consiliul European este pregătit să acorde Ucrainei nouă miliarde de euro, a anunțat, luni seară, președintele Consiliului European, Charles Michel.

ORA 05:00

Bătălia pentru regiunea de est a Ucrainei continuă să se intensifice

Luptele violente continuă în regiunea Donbas din estul Ucrainei, fiind raportate bombardamente constante în mai multe zone, iar bătălia pentru orașul-cheie Severodonetsk se intensifică.

Aceasta vine în contextul în care ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că împingerea armatei ucrainene afară din Donețk și Lugansk este o prioritate pentru Moscova.

ORA 04:00

Pentru a obține aprobarea unor noi sancțiuni, liderii UE dau o șansă Budapestei

În lupta lor împotriva războiului Rusiei din Ucraina, liderii UE s-au predat în fața premierului ungar Viktor Orban, capitulând în privința cererilor acestuia și acordând Budapestei o scutire aproape totală de la un nou embargo asupra petrolului rusesc.

Cedarea colectivă în fața lui Orban a permis șefilor de stat și de guvern din UE să se declare victorioși, luni seara, în adoptarea unui al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și a scutit Bruxelles-ul de jena de a nu reuși să promulge embargoul mult promis.

În același timp, oficialii și diplomații europeni au recunoscut că Orban, liderul cu mentalitate autoritară al UE, a reușit să facă ceea ce a vrut, punând interesele Ungariei înaintea efortului de a-l contracara pe președintele rus Vladimir Putin.

„Dacă te uiți la întreaga afacere de o lună”, a spus un diplomat UE despre eforturile de obstrucționare ale lui Orban, „da, a obținut multe și i-a ținut pe toți ostatici”.

Orban a postat pe Facebook o scurtă declarație: „S-a ajuns la un acord. Ungaria este scutită de embargoul petrolier!”

Președintele Consiliului European, Charles Michel și alți oficiali de rang înalt au declarat că embargoul va opri 90% din exporturile de petrol rusesc către țările UE până la sfârșitul anului, privând Kremlinul de venituri cruciale pentru finanțarea războiului.

ORA 03:00

Președintele Comisiei Europene: „Liderii au reușit să ajungă la un acord de principiu asupra celui de-al șaselea pachet de sancțiuni

Liderii Uniunii Europene au ajuns la un acord „de principiu” asupra unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o conferință de presă susținută luni, după un summit la Bruxelles.

„Sunt foarte bucuroasă că liderii au reușit să ajungă la un acord de principiu asupra celui de-al șaselea pachet de sancțiuni, acest lucru este foarte important. Datorită acestui lucru, (Consiliul) ar trebui să fie acum în măsură să finalizeze o interdicție asupra a aproape 90% din toate importurile de petrol rusesc până la sfârșitul anului. Acesta este un important pas înainte”, a declarat von der Leyen.

ORA 02:00

Consiliul European este pregătit să acorde Ucrainei nouă miliarde de euro, afirmă șeful Consiliului European

Consiliul European este pregătit să acorde Ucrainei nouă miliarde de euro (aproximativ 9,6 miliarde de dolari), a scris, luni seară, pe Twitter președintele Consiliului European, Charles Michel.

„#EUCO va continua să ajute #Ucraina cu nevoile sale imediate de lichidități, împreună cu @G7. EUCO este pregătit să acorde #Ucrainei nouă miliarde de euro. Sprijin puternic și concret pentru reconstrucția #Ucrainei”, a scris el pe Twitter.

Tweetul său vine după ce liderii UE s-au întâlnit luni la Bruxelles pentru a discuta un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și au convenit asupra unei interdicții parțiale a importurilor de petrol rusesc.

„Salut acordul #EUCO din această seară privind sancțiunile petroliere împotriva Rusiei. Acesta va reduce efectiv aproximativ 90% din importurile de petrol din Rusia în UE până la sfârșitul anului”, a scris,pe Twitter, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în urma deciziei.

ORA 01:00

UE anunță o nouă interdicție asupra importurilor de petrol rusesc

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că s-a ajuns la un acord privind interzicerea petrolului rusesc în UE.

„Acest lucru acoperă imediat mai mult de 2/3 din importurile de petrol din Rusia, tăind o sursă uriașă de finanțare a mașinii sale de război. Presiune maximă asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului”, a declarat acesta.

De asemenea, se pare că UE a ajuns la un acord pentru a interzice 90% din importurile de petrol rusesc până la sfârșitul anului 2022.

Liderii au convenit, de asemenea, să taie cea mai mare bancă rusă Sberbank din sistemul de mesagerie financiară SWIFT.

ORA 00:00

Zelenski transmite condoleanțe familiei jurnalistului francez ucis în Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis condoleanțe familiei jurnalistului francez Frederic Leclerc-Imhoff, ucis luni în Ucraina.

Luând cuvântul în timpul discursului său nocturn de luni, Zelenski a declarat că a dorit să prezinte „condoleanțe rudelor acestui jurnalist”.

„Este al 32-lea jurnalist ucis în război, iar situația rămâne foarte grea”, a remarcat președintele ucrainean.

Leclerc-Imhoff, un jurnalist în vârstă de 32 de ani de la canalul francez de știri BFMTV, a fost împușcat și ucis „la bordul unui autobuz umanitar, alături de civili forțați să fugă pentru a scăpa de bombele rusești”, a declarat președintele francez Emmanuel Macron într-un tweet mai devreme luni.

The post LIVE UPDATE. Ziua 97 de război. Zelenski: Europa trebuie să dea dovadă de „mai multă unitate” appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews, am consemnat știrea

Share this:

(Visited 3 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code