Flux Stiri

LIVE UPDATE. Ziua 149 de invazie. Rusia și Ucraina ar trebui să semneze vineri un acord pentru reluarea exporturilor de cereale din Marea Neagr; forțele Moscovei „sunt pe cale să se epuizeze”, susține șeful serviciilor secrete britanice

UkraineUkraine

  • Un acord pentru reluarea exporturilor ucrainene de cereale din Marea Neagră ar urma să fie semnat vineri de Ucraina, Rusia, Turcia și Națiunile Unite.
  • Rusia este ,,pe cale să se epuizeze” și să ia o pauză operațională, oferind Ucrainei șansa de a riposta, a declarat șeful serviciilor de informații britanice.
  • Marea Britanie va trimite în Ucraina zeci de tunuri de artilerie și peste 1.600 de arme antitanc.

UPDATE ORA 04:00

Armata rusă a început să intre în panică

Această opinie a fost exprimată de Mykhaylo Podolyak, consilier al șefului biroului prezidențial ucrainean.

,,Armata rusă, de îndată ce am primit HIMARS, a început să intre în panică (https://bit.ly/3z12sN7). Sunt atacate centrele logistice și centrele de muniții, sunt atacate centrele de decizie tactică. Cu alte cuvinte, toate acestea provoacă panică (pentru ocupanții ruși – UNIAN), iar oamenii de pe teren simt totul. Ei înțeleg că totul va fi diferit”, a explicat Podolya.

UPDATE ORA 03:00

SUA salută „acordul de principiu” privind transportul cerealelor ucrainene

Statele Unite salută „acordul” intermediat de ONU şi Turcia între Rusia şi Ucraina pentru a permite transportul în siguranţă al cerealelor ucrainene din porturile blocate, dar se concentrează pe „tragerea la răspundere a Rusiei pentru implementarea acestui acord şi pentru a permite cerealelor ucrainene să ajungă pe pieţele mondiale”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

UPDATE ORA 02:00

Zelenski susţime că Ucraina are „un potenţial semnificativ” de a avansa pe câmpul de luptă

Preşedintele ucrainean  a declarat că echipa sa de securitate naţională consideră că „avem un potenţial semnificativ pentru avansul forţelor noastre pe front şi pentru a provoca noi pierderi semnificative ocupanţilor”.

Zelenski a vorbit în mesajul său video zilnic după întâlnirea cu şefii serviciilor de informaţii, comandantul forţelor armate şi miniştrii de Interne şi Apărare.

,,Am definit sarcini în unele zone tactice pentru a ne consolida poziţiile. Şi am rezolvat, de asemenea, temeinic problema furnizării trupelor cu arme moderne – intensitatea atacurilor asupra inamicului încă trebuie să fie crescută„, a spus Zelenski. 
 

UPDATE ORA 01:00

Serghei Lavrov se va adresa duminică Ligii Arabe la  Cairo 

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov se va întâlni cu şeful Ligii Arabe Ahmed Aboul Gheit şi cu reprezentanţii celor 22 de naţiuni care alcătuiesc blocul panarab, potrivit Agence France-Presse.

Marţi, preşedintele iranian Ebrahim Raisi a găzduit un summit la care au participat omologii săi din Rusia şi Turcia, Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Un acord pentru reluarea exporturilor de cereale din Marea Neagră ale Ucrainei este așteptat să fie semnat vineri de Ucraina, Rusia, Turcia și Națiunile Unite.

Acordul va fi pus în scris de către părți și semnat la birourile Palatului Dolmabahce la ora 13.30 GMT, a anunțat biroul președintelui turc, Recep Tayyip Erdoğan.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko, a adăugat: ,,Pe scurt, ar putea fi semnat un document care va obliga părțile să [asigure] funcționarea în siguranță a rutelor de export în Marea Neagră”.

The post LIVE UPDATE. Ziua 149 de invazie. Rusia și Ucraina ar trebui să semneze vineri un acord pentru reluarea exporturilor de cereale din Marea Neagr; forțele Moscovei „sunt pe cale să se epuizeze”, susține șeful serviciilor secrete britanice appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews, am consemnat știrea

Share this:

(Visited 5 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code