Flux Stiri

LIVE UPDATE. Șaizeci și șase de zile de invazie. „Este deja un război mondial. Ne este atât de frică de cel de-al treilea război mondial, dar acesta este, deja, în desfășurare”

  • Liderul opoziției belaruse, Sviatlana Tsikhanouskaya, a cerut Statelor Unite să adopte sancțiuni împotriva guvernului din Belarus care să le reflecte pe cele impuse Moscovei.
  • Zelenski a declarat că există un risc ridicat ca negocierile de pace cu Moscova să se încheie, iar legislatorii americani s-au angajat să acționeze rapid cu privire la un plan de a trimite până la 33 de miliarde de dolari pentru a ajuta Kievul să continue să lupte împotriva asaltului Rusiei.
  • Președintele american Joe Biden și consilierii săi sunt încă în discuții despre cum să abordeze summitul din noiembrie al Grupului celor 20, ale cărui gazde au primit, vineri, confirmarea că președintele rus, Vladimir Putin, intenționează să participe.

ORA 03:00

Ucrainenii au evacuat 200 de persoane din Mariupol într-o dubă avariată

Mykhailo Puryshev a vorbit pentru CNN despre cum a organizat convoaie pentru a ajuta la evacuarea a 200 de persoane din orașul ucrainean asediat Mariupol. El și-a transformat clubul de noapte într-un adăpost antiaerian și și-a folosit propria dubă pentru a muta oamenii în afara orașului și a aduce mâncare înapoi înăuntru.

În ciuda faptului că furgoneta lui Puryshev a fost grav avariată de bombardamente și focuri de armă, acest lucru nu l-a împiedicat să continue să își desfășoare misiunile de salvare. El a descris faptul că a fost martor la oamenii disperați care se luptau pentru a primi alimentele și apa pe care le împărțeau, deoarece ajutorul umanitar nu era suficient pentru toți cei care așteptau.

„Și toți sunt acolo doar luptându-se. În timpul uneia dintre aceste călătorii, de fapt, aproape că mi-au răsturnat dubița, și a fost doar o supraviețuire. Mă uitam și înțelegeam că este vorba doar de supraviețuire care se întâmpla lângă dubele noastre care veneau cu tot ajutorul umanitar și era o imagine absolut oribilă”, a declarat el pentru Erin Burnett de la CNN prin intermediul unui translator.

„Sincer, de câteva ori, chiar m-am surprins gândindu-mă că nu vreau să mă întorc. Nu vreau să văd asta din nou. Și totuși, am continuat să mă întorc pentru că am înțeles că nu va mai fi nimeni altcineva care să facă asta”, a continuat el.

Puryshev a spus că, pe măsură ce bombele se apropiau și el era aproape de moarte, se temea să nu-și mai vadă copiii, dar se gândea și la oamenii care încă mai aveau nevoie de ajutorul său și la alte călătorii pe care trebuia să le facă.

„Este dureros că suntem în secolul 21, că se întâmplă acest lucru în țara noastră. Acest lucru se întâmplă în orașul meu. Aceasta este durere. Aceasta este durerea țării noastre”, a declarat el pentru CNN.

ORA 02:00

Mama unui american ucis în Ucraina: Avea o „valoare morală ridicată… a vrut să facă ceea ce trebuie”

Rebecca Cabrera, mama unui cetățean american care a fost ucis luptând alături de ucraineni la începutul acestei săptămâni, a declarat că fiul ei avea o „valoare morală ridicată” și „a vrut să facă ceea ce trebuie”, motiv pentru care a ales să se alăture ucrainenilor în lupta lor împotriva invaziei rusești.

„Ne-a făcut pe toți mândri făcând ceea ce simțea în inima lui că este corect și, știți, toți cei cu care a intrat în contact în viața lui au spus că au fost mândri să servească alături de el, să facă parte din viața lui și toată lumea să-și amintească cine era, era un erou și făcea ceea ce trebuia”, a declarat Cabrera pentru CNN.

Cabrera a vorbit ultima dată cu fiul ei, Willy Joseph Cancel, joia trecută, înainte ca acesta să fie ucis luni.

„Am reușit să ne vedem pe FaceTime puțin joi și am reușit să vorbesc cu unele dintre persoanele din unitatea lui”, a spus Cabrera. „Corespondența, evident, nu a fost foarte multă, deoarece turnurile erau aruncate în aer și lucruri de genul acesta, așa că nu știam niciodată când vom putea vorbi cu el, dar a încercat să comunice cu noi cât de mult a putut”.

Biden și-a exprimat, vineri, consternarea față de vestea morții americanului, spunând că „este foarte trist. A lăsat în urmă un bebeluș”.

ORA 01:00

Casa Albă încearcă să-și dea seama cum să abordeze summitul G20 după ce s-a aflat că Putin va participa

Președintele american Joe Biden și consilierii săi sunt încă în discuții despre cum să abordeze summitul din noiembrie al Grupului celor 20, ale cărui gazde au primit, vineri, confirmarea că președintele rus, Vladimir Putin, intenționează să participe.

Biden a declarat că Rusia ar trebui să fie expulzată din G20. Membri de rang înalt ai administrației sale au părăsit evenimentele G20 la care sunt prezenți delegați ruși. Și au existat discuții cu Indonezia, care găzduiește summitul, cu privire la intensificarea condamnării Rusiei.

Dar nu a fost luată nicio decizie privind boicotarea summitului liderilor, care va avea loc peste șase luni. Oficialii au declarat că nu va exista, probabil, o decizie pe termen scurt, deoarece cântăresc dezavantajele pe care le-ar avea renunțarea la eveniment și cedarea mesei de negocieri Rusiei și Chinei.

„Președintele și-a exprimat public opoziția față de participarea președintelui Putin la G20″, a declarat, vineri, secretarul de presă Jen Psaki.

Ea a spus că este prea devreme pentru a spune cum va arăta summitul.

„Mai sunt șase luni până atunci. Așa că nu știm cum să prezicem, nu putem prezice în acest moment, cum va arăta”, a spus ea, adăugând: „Am transmis opinia noastră că nu credem că ei ar trebui să facă parte din el, atât în mod public, cât și în privat.”

Casa Albă este realistă că G20 nu va elimina, în mod colectiv, Rusia din rândurile sale, deoarece decizia ar necesita probabil un consens, iar China a fost clară că nu susține o astfel de mișcare. Acest lucru face ca acesta să fie un scenariu diferit de cel în care Rusia a fost expulzată din G8 după anexarea Crimeei.

ORA 00:00

Franţa şi Germania susţin Republica Moldova, în contextul „riscurilor destabilizării”

Franţa şi Germania sunt determinate să susţină Republica Moldova, în contextul „riscurilor destabilizării”, au anunţat, vineri seară, miniştrii de Externe francez şi german, Jean-Yves Le Drian şi Annalena Baerbock.

„Miniştrii de Externe au avut un schimb de opinii despre reacţiile Europei la războiul din Ucraina şi au evocat continuarea şi aprofundarea susţinerii acordate acestei ţări. De asemenea, cei doi miniştri au evocat situaţia din Republica Moldova şi determinarea comună de a susţine această ţară în contextul riscurilor destabilizării”, a declarat Anne-Claire Legendre, purtătorul de cuvânt al Ministerului francez de Externe, potrivit cotidianului Le Figaro.

Zelenski spune că negocierile de pace cu rușii sunt aproape de eșec, în timp ce bătălia face ravagii în estul țării

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că există un risc ridicat ca negocierile de pace cu Moscova să se încheie, iar legislatorii americani s-au angajat să acționeze rapid cu privire la un plan de a trimite până la 33 de miliarde de dolari pentru a ajuta Kievul să continue să lupte împotriva asaltului Rusiei.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, declarase joi, în timpul unei vizite la Kiev, că sunt în curs discuții intense pentru evacuarea civililor din oțelăria din Mariupol, care se află sub un atac intens al Rusiei ca parte a unei ofensive în sud și est.

Unul dintre luptătorii blocați în oraș, o țintă majoră a invaziei rusești, a declarat, pentru Reuters, că aceste comentarii i-au dat speranța că sutele de civili blocați cu ei la uzină de săptămâni vor fi evacuați după multe încercări eșuate.

Biroul lui Zelenski declarase că era planificată o operațiune pentru a scoate civilii din uzină vineri, dar nu existau semne de evacuare la lăsarea întunericului. Ulterior, el și-a exprimat pesimismul cu privire la perspectiva continuării discuțiilor de pace cu Rusia, acuzând furia publică față de ceea ce el a spus că au fost atrocitățile comise de trupele rusești.

U.E. se apropie de interzicerea petrolului rusesc, pe măsură ce crește hotărârea Occidentului

Un embargo asupra petrolului, care se aștepta să fie dificil și costisitor pentru Europa, a fost considerat puțin probabil la începutul războiului. Dar pozițiile s-au înăsprit, iar țările NATO trimit mai multe arme în Ucraina și mai multe trupe în vecinii săi.

The post LIVE UPDATE. Șaizeci și șase de zile de invazie. „Este deja un război mondial. Ne este atât de frică de cel de-al treilea război mondial, dar acesta este, deja, în desfășurare” appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews, am consemnat știrea

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code