Flux Stiri

LIVE UPDATE. Șaizeci și cinci de zile de invazie. Kuleba: atacurile cu rachete rusești de la Kiev sunt un „act atroce de barbarie”

  • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că 10 militari ruși au fost identificați ca suspecți în „crimele comise împotriva poporului nostru la Bucha”.
  • Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, a calificat, joi, într-un mesaj pe Twitter, atacurile cu rachete rusești de la Kiev drept un „act atroce de barbarie”.
  • Armata ucraineană își consolidează securitatea la granița cu Transnistria, o regiune din Republica Moldova susținută de Rusia, a declarat, joi, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene.

ORA 05:00

OSCE anunță închiderea misiunii de monitorizare în Ucraina – Serviciul de presă al OSCE

„Am luat în considerare toate opțiunile posibile prin intermediul dialogului politic cu statele participante pentru a obține reînnoirea mandatului Misiunii Speciale de Monitorizare, dar poziția Rusiei nu ne-a lăsat altă opțiune decât să luăm măsuri pentru a închide misiunea”, a declarat șeful OSCE.

Marea Britanie va trimite aproape 8.000 de soldați în Europa de Vest pentru un antrenament pe scară largă

Aproximativ 8.000 de soldați, zeci de tancuri și peste 100 de vehicule blindate de luptă vor fi desfășurate în toată Europa, din Finlanda până în nordul Macedoniei.

ONU va plăti asistență în numerar pentru ucrainenii afectați de război

Secretarul general al ONU, António Guterres, a anunțat plăți în numerar pentru 2 milioane de ucraineni.

Acesta este un pas neobișnuit pentru organizație. Mecanismul de distribuire a ajutorului, precum și valoarea acestuia, nu sunt cunoscute încă.

Congresul SUA se declară gata să laude cererea lui Biden de sprijin pentru Ucraina

Congresul american este gata să susțină cererea președintelui Biden de a aloca 33 de miliarde de dolari pentru ajutorul acordat Ucrainei, precum și de a trage la răspundere oficialii și oligarhii ruși pentru războiul lansat împotriva Ucrainei.

„Suntem foarte optimiști pentru că avem un puternic sprijin bipartizan”, a comentat președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, cu privire la perspectivele ca Congresul să preia inițiativele lui Biden.

Ea a menționat că, în prezent, Congresul lucrează la o serie de probleme importante. Cu toate acestea, a spus ea, nu există nicio îndoială că aceste note vor fi aprobate.

SUA înțeleg scopul și impactul atacului cu rachete de la Kiev

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că Statele Unite studiază scopul principal și consecințele atacului cu rachete asupra Kievului.

Pentagonul este curios și în legătură cu tipul de rachete folosite pentru a ataca capitala ucraineană.

„Încă încercăm să analizăm acest lucru și să aflăm ce s-a întâmplat, ce a fost lovit și ce muniție a fost folosită”, a declarat Kirby.

ORA 04:00

NATO caută modalități de a ajuta la apărarea Suediei și Finlandei chiar înainte ca acestea să se alăture în mod oficial

NATO analizează modalități de a consolida securitatea Finlandei și Suediei în cazul în care acestea vor cere să se alăture alianței, chiar și în perioada de dinainte ca celelalte 30 de țări membre să ratifice aderarea, au declarat oficiali.

În acest moment, Suedia și Finlanda sunt cele mai vulnerabile. De la invazia Rusiei în Ucraina la sfârșitul lunii februarie, cele două țări nordice au declarat că este probabil să solicite aderarea la NATO, dar nu au făcut acest lucru în mod oficial. Procesul de ratificare necesită timp, iar țările nu pot conta pe faptul că NATO le va veni în ajutor militar până când acesta nu este finalizat.

ORA 03:00

După ce s-au întâlnit la Kiev, secretarul general al ONU și președintele Ucrainei fac presiuni pentru o încetare a focului la Mariupol

Oficialii din Ucraina și ONU au continuat, joi, să facă apel la încetarea focului și la crearea unor coridoare umanitare pentru a ieși din orașul port Mariupol, aflat sub asediu în sudul țării.

În discursul său de seară, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că a vorbit cu secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, aflat joi în vizită la Kiev, despre posibilitatea organizării unei evacuări a Mariupolului.

Zelenski crede că o misiune de evacuare din Mariupol poate fi organizată cu ajutorul ONU

„Cred că, prin intermediul ONU, este posibilă organizarea unei misiuni de evacuare. Ucraina este pregătită pentru acești pași„, a declarat președintele.

ORA 02:00

SUA se așteaptă ca și alte țări să mărească ajutorul acordat Ucrainei, a spus purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Oficial militar: armata ucraineană întărește securitatea la granița cu Transnistria

Armata ucraineană își consolidează securitatea la granița cu Transnistria, o regiune din Republica Moldova susținută de Rusia, a declarat, joi, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene.

„Forțele de apărare continuă să îndeplinească sarcinile de luptă stabilite pentru a proteja și apăra Odesa. De asemenea, în special, am consolidat protecția frontierei de stat cu așa-numita Transnistria, unde continuă provocările rusești pentru a crea anumiți generatori de tensiune pentru Odesa”, a declarat, joi, pe Telegram Serhii Bratchuk, purtător de cuvânt al administrației militare regionale din Odesa.

La începutul acestei săptămâni, o serie de explozii inexplicabile au avut loc în unele părți ale Transnistriei, pe care Ucraina le-a descris ca fiind o provocare planificată de serviciile de securitate rusești. Joi, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a respins afirmațiile „senzaționale” privind pregătirea unei ofensive de către Rusia cu ajutorul trupelor sale staționate în regiune, precum și a recruților din Transnistria.

ORA 01:00

Oficialii americani spun că forțele rusești fac progrese în Ucraina – dar acestea sunt „lente și inegale”

Forțele rusești au făcut unele progrese în noul asalt al Moscovei asupra estului Ucrainei, potrivit oficialilor americani și NATO, în timp ce armata lor încearcă să rezolve nenumăratele probleme care au afectat primele săptămâni ale invaziei.

SUA au văzut „unele dovezi” de îmbunătățire a capacității Rusiei de a combina operațiunile aeriene și terestre, precum și a capacității sale de realimentare a forțelor pe teren, spun oficialii.

Progresul este „lent și inegal”, a declarat un înalt oficial american din domeniul apărării, permițând forțelor rusești să avanseze doar „câțiva kilometri sau cam așa ceva” în fiecare zi

ORA 00:00

Ministrul ucrainean de externe califică loviturile de la Kiev drept „un act atroce de barbarie”

Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, a calificat, joi, într-un mesaj pe Twitter, atacurile cu rachete rusești de la Kiev drept un „act atroce de barbarie”.

Oficialii ucraineni au condamnat atacul cu rachete al Rusiei asupra Kievului, joi seară, despre care spun că a avut loc în momentul în care secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, își încheia o vizită în capitala ucraineană.

Zelenski: 10 militari ruși au fost identificați ca suspecți în cazul „crimelor comise” la Bucha

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că 10 militari ruși au fost identificați ca suspecți în „crimele comise împotriva poporului nostru la Bucha”.

În discursul său nocturn postat joi pe rețelele de socializare, Zelenski a declarat că ancheta privind crimele comise de militarii ruși este în curs de desfășurare și că „primii zece militari ruși din brigada 64 de puști motorizate a Forțelor Terestre ruse care au comis crime împotriva poporului nostru la Bucha, în regiunea Kiev, au primit statutul de suspecți”.

Zelenski a declarat că numele de familie ale suspecților sunt cunoscute și „s-a stabilit ce au făcut”.

„Cunoaștem toate detaliile despre ei și acțiunile lor. Și îi vom găsi pe toți. La fel cum îi vom găsi pe toți ceilalți huligani ruși care au ucis și torturat ucraineni. Care au chinuit poporul nostru. Care au distrus case și infrastructura civilă din Ucraina”, a declarat Zelenski, adăugând că niciunul dintre ei nu va evita responsabilitatea.

La începutul lunii aprilie, au apărut imagini de la Bucha care arătau cadavre zăcând pe străzi și au apărut relatări despre atrocitățile comise de Rusia, în timp ce forțele sale se retrăgeau din zonele din apropierea Kievului.

Zelenski a calificat acest lucru drept „genocid”, iar presupusele atrocități de la Bucha au stârnit indignarea internațională, liderii occidentali cerând anchete pentru crime de război și noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Ministerul rus al Apărării a negat responsabilitatea și a declarat că „niciun rezident local nu a avut de suferit de pe urma vreunei acțiuni violente” în Bucha.

The post LIVE UPDATE. Șaizeci și cinci de zile de invazie. Kuleba: atacurile cu rachete rusești de la Kiev sunt un „act atroce de barbarie” appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews, am consemnat știrea

Share this:

(Visited 3 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code