Flux Stiri

LIVE UPDATE. Patruzeci și opt de zile de invazie. Franța expulzează șase agenți ruși suspectați că au lucrat ca spioni

războirăzboi

  • Finlanda și Suedia vor să solicite aderarea la NATO.
  • Este probabil ca zeci de mii de oameni să fi murit în timpul bombardamentelor Rusiei asupra orașului portuar Mariupol, spune Zelenski.
  • Cancelarul Austriei a devenit primul lider UE care se întâlnește cu Vladimir Putin de la începutul războiului.

UPDATE ORA 04.00

Cum trăiesc ucrainenii într-o tabără de refugiați din Tijuana, Mexic. Acolo așteaptă permisiunea de a intra în SUA. Americanii au promis că vor accepta refugiați ucraineni la sfârșitul lunii martie, dar până acum aceștia au locuit în săli de sport și au dormit pe jos. Sau, în cel mai bun caz, pe paturi suprapuse.

Harta alarmelor de raid aerian. Sirenele sună în regiunile Cernihov, Poltava, Dnipropetrovsk, Zaporizhzhia și Luhansk. Sirena din regiunea Luhansk încă sună din 4 aprilie.

UPDATE ORA 03.00

CIVILI UCIȘI ÎN HARKOV. Unsprezece civili au fost uciși de bombardamente rusești în regiunea Harkov din estul Ucrainei în cursul nopții, a declarat guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Synyehubov. Una dintre victime a fost un copil în vârstă de șapte ani, a precizat el. Alte peste 14 persoane au fost spitalizate. Scriind pe Telegram, Synyehubov a avertizat, de asemenea, locuitorii să nu se apropie și să nu atingă nicio muniție, dar să alerteze salvatorii dacă văd vreuna. El a precizat că regiunea Harkov a fost bombardată de 66 de ori cu lansatoare de rachete, artilerie și tancuri.

Comandamentul Operațional Pivdenny raportează:

  • Pe strâmtoarea Pivdenno-Buzskiy, ocupanții încearcă să redeseneze poziția tactică și să se înfigă în cordoanele administrative ale regiunii Kherson. Unitățile inamicului au fost martorele unor cazuri anecdotice de dezertare.
  • În Nikolaev, invadatorii renegați au încercat să se dea drept săteni locali evacuați. Acestea au fost luate de către SSU.
  • Vremea furtunoasă din zona de operațiuni Chornomorsky face ca manevrele navelor să fie mult mai dificile.

UPDATE ORA 02.00

MINELE DIN HARKOV. Oficialii din orașul Harkov, situat în nord-estul țării, au avertizat locuitorii să nu se apropie de minele despre care spun că sunt aruncate din aer în oraș. Locotenent-colonelul Nikolay Ovcharuk, care conduce inițiativa de deminare a țării, a declarat că dispozitivele au cronometre de autodistrugere care le permit să se declanșeze la câteva ore după ce au avut impact la sol. Difuzoarele din zonă sunt folosite pentru a avertiza oamenii să nu intre în zonele izolate unde lucrează echipele lui Ovcharuk.

NAVĂ DE MARFĂ CONFISCATĂ DE FORȚELE RUSEȘTI. Forțele rusești au confiscat o navă de marfă andocată în portul Mariupol împreună cu cei aflați la bord. Lyudmyla Denisova a postat pe canalul său Telegram că 18 ucraineni și un egiptean au fost luați de pe navă, numită Smarta, și că s-a pierdut orice contact cu ei. Printre persoanele capturate se numără și soția căpitanului, care se întâmpla să se afle la bord în acel moment. Nava sub pavilion liberian a acostat la Mariupol pe 21 februarie, cu câteva zile înainte de invazia rusă, în drum spre Turcia și nu a mai putut ieși din nou pe mare, a precizat Denisova.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Alianța militară NATO s-ar putea extinde în curând, Finlanda și Suedia urmând să solicite aderarea. Oficialii americani se așteaptă ca ambele națiuni nordice să depună cereri de aderare încă din luna iunie. În cazul în care acestea vor adera, alianța NATO ar ajunge la 32 de membri.

Generalul Valery Zaluzhny, comandantul Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat luni că apărarea Mariupol continuă, pe fondul luptelor grele între forțele ucrainene din interiorul orașului asediat și trupele ruse și separatiștii pro-ruși.

Franța expulzează șase agenți ruși suspectați că au lucrat ca spioni. Ministrul francez de interne, Gerald Darmanin, i-a felicitat într-un tweet pe agenții de securitate francezi implicați care au împiedicat o rețea de agenți clandestini ruși care lucrau împotriva intereselor noastre.

Germania, Țările de Jos și Suedia au declarat că vor oferi 2,5 milioane de euro Curții Penale Internaționale (CPI) pentru a contribui la ancheta acesteia privind posibile crime de război în Ucraina. Ministrul olandez de externe, Wopke Hoekstra – al cărui guvern a donat un milion de euro – a declarat că Uniunea Europeană consideră că această instanță este cel mai bun loc pentru a-i aduce pe presupușii făptași în fața justiției, relatează agenția de presă AFP.

Procurorul-șef al CPI, Karim Khan, a anunțat că va începe o anchetă la începutul lunii martie. De atunci, au fost descoperite numeroase atrocități – inclusiv descoperirea de gropi comune în orașul București și un atac asupra unei gări din orașul Kramatorsk, în estul țării, care a provocat moartea a zeci de civili.

Perioada următoare este crucială pentru Ucraina, spun oficialii occidentali, în condițiile în care forțele rusești se vor reechipa, recondiționa și redistribui. Președintele Zelenski spune că Rusia concentrează zeci de mii de soldați pentru următoarea ofensivă în estul Ucrainei.

The post LIVE UPDATE. Patruzeci și opt de zile de invazie. Franța expulzează șase agenți ruși suspectați că au lucrat ca spioni appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews, am consemnat știrea

Share this:

(Visited 8 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code