Flux Stiri

LIVE UPDATE. Cincizeci și patru de zile de invazie. Zelenski: „Aceasta nu este altceva decât teroare deliberată”

  • Volodimir Zelenski a anunţat, duminică seară, că a discutat cu directorul FMI, Kristalina Georgieva, despre stabilitatea financiară şi reconstrucţia post-conflict.
  • 18 persoane au fost ucise și peste 100 au fost rănite în bombardamentele din ultimele patru zile în orașul Harkov, situat în nord-estul Ucrainei, a declarat, duminică târziu, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
  • Volodimir Zelenski a avertizat cu privire la o ofensivă iminentă a forțelor rusești în partea de est a țării, în timpul unei adrese video de duminică.

ORA 04:00

Serviciul ucrainean de informaţii a neutralizat reţeaua de spionaj inamică din regiunea Odesa 

Au fost reţinuţi trei agenţi care lucrau în Federaţia Rusă, transmite Comandamentul Operaţional „Sud”. Agenţii ruşi au colectat informaţii despre armata ucraineană, locaţia punctelor de control, centrele de voluntariat, starea de spirit a localnicilor.

Zelenski avertizează asupra unei viitoare ofensive rusești în estul Ucrainei

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avertizat cu privire la o ofensivă iminentă a forțelor rusești în partea de est a țării, în timpul unei adrese video de duminică.

„Trupele rusești se pregătesc pentru o operațiune ofensivă în estul țării noastre. Aceasta va începe în viitorul apropiat”, a declarat Zelenski.

„Ei vor să termine și să distrugă literalmente Donbasul. Să distrugă tot ceea ce a dat odată glorie acestei regiuni industriale. La fel cum trupele rusești distrug Mariupol, ei vor să nimicească și alte orașe și comunități din regiunile Donețk și Luhansk”.

Zelenski a acuzat forțele rusești de comiterea unor încălcări umanitare în regiunile Kherson și Zaporizhzhia din sudul Ucrainei.

„Acolo sunt construite camere de tortură. Ei răpesc reprezentanți ai autorităților locale și orice persoană considerată vizibilă pentru comunitățile locale. Ei șantajează profesorii. Ei fură banii prevăzuți pentru plata pensiilor. Ajutorul umanitar este blocat și furat. Ei creează foamete”, a declarat el.

CNN nu poate verifica, în mod independent, afirmațiile făcute de Zelenski.

În discursul său, Zelenski a reiterat, de asemenea, apelul său către aliați de a întrerupe livrările de petrol rusesc.

„Necesitatea unui embargo asupra livrărilor de petrol din Rusia crește în fiecare zi. Toată lumea din Europa și America vede, deja, că Rusia folosește, în mod deschis, energia pentru a destabiliza societățile occidentale. Pariul Rusiei pe haosul de pe piețele de combustibil nu ar trebui să reușească”, a spus el.

ORA 03:00

Agenţia de Stat pentru Cinematografie a Ucrainei (Goskino) îndeamnă pe organizatorii Festivalului de Film de la Cannes să nu permită filmelor ruseşti să participe 

Programul principal de competiţie al Festivalului de Film de la Cannes include opera regizorului rus, Kirill Serebrennikov, „Soţia lui Ceaikovski”.

Agenţia de Stat pentru Cinematografie a Ucrainei îndeamnă organizatorii să nu permită filmelor ruseşti să participe în cadrul festivalului.

Cum vrea Estonia să se ferească de propaganda rusă

Este greu de aflat ce se întâmplă în interiorul Rusiei, în timp ce atacul acesteia asupra Ucrainei face ravagii.

Așa că cei care caută știri despre ceea ce se întâmplă acolo se uită la vecina Estonia, potrivit corespondentului internațional CNN, Scott McLean, care relatează din capitala Tallinn.

Estonia, o țară de 1,3 milioane de locuitori, a primit 30.000 de refugiați ucraineni de la începutul războiului.

La fel ca Ucraina, și ea a fost un fost stat sovietic și are încă o populație numeroasă de vorbitori de limbă rusă și o teamă bine întemeiată de agresiunea rusă. Majoritatea populației sale este de etnie rusă, în special, în orașele aflate chiar peste râul Narva, care separă țara de Rusia. Mulți dintre locuitorii mai în vârstă din Narva nu vorbesc bine estona, dacă nu chiar deloc.

„Mass-media de stat rusă a fost lăsată să umple golul, oferindu-le oamenilor o doză constantă de propagandă a Kremlinului”, a spus Mclean.

Dar acum, chiar și această sursă a fost tăiată de la invazie. Când Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie, Estonia a blocat multe posturi de știri și canale de televiziune rusești.

„Mulți oameni de aici (cumpără) niște sisteme pentru a recepționa canale rusești”, a declarat Vladimir Zavoronkov, președintele consiliului municipal din Narva, al treilea oraș ca mărime din Estonia, situat la granița cu Rusia.

Mulți cumpără antene din magazinele de electronice pentru a capta canalele rusești, iar cei mai avansați din punct de vedere tehnologic își instalează propriile VPN-uri, a adăugat el.

ORA 02:00

Au apărut primele imagini de la distrugerea crucişătorului Moskva

ORA 01:00

Zelenski: Un bombardament a ucis 18 persoane și a rănit numeroase persoane la Harkov

18 persoane au fost ucise și peste 100 au fost rănite în bombardamentele din ultimele patru zile în orașul Harkov, situat în nord-estul Ucrainei, a declarat, duminică târziu, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Duminică, 5 persoane au fost ucise și 20 au fost rănite, când o rachetă și focuri de artilerie au lovit centrul orașului și suburbia Saltivka, a declarat, anterior, guvernatorul regional, Oleh Synyehubov.

Reuters nu a putut verifica, în mod independent, numărul de persoane ucise.

Zelenski a declarat, în discursul său de noapte, că bombardamentele Rusiei asupra Harkovului au fost constante.

„Aceasta nu este altceva decât teroare deliberată: mortiere, artilerie împotriva cartierelor rezidențiale obișnuite, împotriva civililor obișnuiți”, a spus Zelenski.

ORA 00:00

Zelenski a vorbit cu directorul FMI, Kristalina Georgieva, despre reconstrucţia după război

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat, duminică seară, că a discutat cu directorul Fondului Monetar Internaţional (FMI), Kristalina Georgieva, despre stabilitatea financiară şi reconstrucţia post-conflict.

„Am discutat cu directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, despre problema asigurării stabilităţii financiare a Ucrainei şi despre pregătirile pentru reconstrucţia post-război”, a declarat Volodimir Zelenski, potrivit cotidianului Le Figaro.

„Deocamdată, am elaborat planuri şi am analizat perspectivele. Sunt sigur că, în continuare, vor apărea rezultate de pe urma cooperării între FMI şi Ucraina”, a subliniat Volodimir Zelenski.

Kristalina Georgieva, directorul Fondului Monetar Internaţional (FMI), a afirmat, în urmă cu câteva zile, că, din cauza războiului şi a sancţiunilor, proiecţiile în cazul Ucrainei sunt „catastrofale”, iar scăderea economică a Rusiei este „severă”.

De asemenea, Kristalina Georgieva a avertizat că actualul conflict militar a agravat inflaţia şi perturbă perspectivele de relansare economică post-pandemie la nivel mondial.

Locuitorii din Luhansk, îndemnați să părăsească orașul imediat

„Săptămâna viitoare ar putea fi una dificilă. Poate fi ultima dată când mai avem o șansă să te salvăm. Ofensiva ar putea începe în stil fascist, în mod tradițional, dimineața. Singurul lucru care ți se cere este să rămâi în viață. Luați această decizie.”, a avertizat Șeful OVA din Luhansk, Serhiy Haidai.

The post LIVE UPDATE. Cincizeci și patru de zile de invazie. Zelenski: „Aceasta nu este altceva decât teroare deliberată” appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews, am consemnat știrea

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code