>
foto: clujust
Un magistrat de la Judecătoria Cluj-Napoca, care a respins cererea de anulare a avertismentului primit de la Poliția Locală de un bărbat care nu purta mască în autobuz, arată în sentință că ”o astfel de faptă merită cel puțin sancțiunea amenzii în cuantum minim. Desigur, instanța nu are posibilitatea aplicării unei sancțiuni mai grave, din păcate”
Orin procesul verbal din 27 iulie 2020, petentul B.B.S a fost sancționat contravențional, cu avertisment, în temeiul prevederilor art. 65 lit. h din legea 55/2020 rap. la prevederile art. 66 lit. a din același act normativ.
În procesul verbal s-a consemnat faptul că” la data de 27.07.2020, ora 12:30, petentul a fost depistat pe mijlocul de transport în comun, fără a purta mască de protecție împotriva răspâdirii virusului Covid 19,” Bărbatul amendat a contestat avertismentul la Judecătoria Cluj-Napoca, arătând că un agent de la Poliția Locală l-a coborât din autobuz pe motiv că nu purta mască și i-a aplicat o sancțiune contravențională constând în avertisment. Petentul a explicat că suferă de alergie cronică la diverse substanțe precum praf, polen și are nasul congestionat tot timpul, ceea ce îl împiedică să respire normal și, în consecință, să poarte mască. I-a și arătat agentului testele alergologice și acesta i-a răspuns că va face verificări, dar acest lucru nu s-a întâmplat, spune petentul.
Magistratul care a judecat plângerea contravențională nu numai că a răspins cererea, dar i-a administrat o mică dojană petentului în motivarea sentinței, spunând că trebuia amendat, nu avertisment, dar că nu are cum să-l amendeze chiar el, se artă într-un material clujust.ro
Acțiunea magistratului reprezintă o faptă pe care legea CSM și cea a funcționării instanțelor o califică ca abatere disciplinară prin nesocotirea impardonabilă a normelor de drept, norme care prevăd Neagravarea situației în propria cale. Aceste norme nu se rezumă doar la dispozitivul sentinței ci și la motivare. Judecătorul a statuat asupra celui interesat o prezumție mai gravă decât cea stabilită de organul emitent. Cu astfel de atitudini, procesul civil contravențional este grav viciat, imaginea justiției fiind prejudiciată întrucât balanța judecății a fost răsturnată de un magistrat părtinitor vădit unei părți, procesul nefiind echitabil.
Leontiuc Marius – folosim surse în informarea noastră pe care le arătăm pe pagina noastră de surse