Flux Stiri

Incendiu izbucnit în clădirea de antrenament a centralei nucleare Zaporijjea. Directorul centralei: „A fost încălcată siguranța nucleară la centrală”

  • Un incendiu a izbucnit la centrala nucleară din orașul Zaporijjea – considerată drept cea mai mare centrală nucleară din Europa.
  • Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba: „Incendiul a izbucnit deja. Dacă va exploda, va fi de 10 ori mai mare decât Cernobîl!
  • Zelenski: „Ucraina are 15 unități nucleare. Dacă există o explozie, este sfârșitul tuturor.”

UPDATE 05:00

Inspectorul șef de stat pentru securitate nucleară și radiație al Ucrainei, Oleg Korikov a spus c[ nivelul de pericol este foarte mare. De asemenea, potrivit lui, centrala a fost bombardată de tancuri și artilerie inamice.

Korikov a explicat că centrala are șapte instalații nucleare, șase unități de energie și o unitate de depozitare. Unitățile 2 și 3 au fost închise în siguranță. Unitatea 4 este în prezent operațională. Prima unitate de putere în reparație (a fost atacată). Unitățile 5 și 6 sunt în rezervă și în siguranță. Capacitatea celei de-a patra unități de putere este suficientă.

Daunele exacte nu pot fi stabilite momentan din cauza bombardamentelor și incendiului.

Președintele american Joe Biden a vorbit cu președintele Volodimir Zelenski al Ucrainei în această seară pentru a primi o actualizare despre incendiul de la centrala nucleară Zaporijjea.

Președintele Biden s-a alăturat președintelui Zelenski și a cerut Rusiei să-și înceteze activitățile militare în zonă și să permită pompierilor și asistenței de urgență să acceseze locul.

UPDATE 04:40

Primarul orașului Energodar, Dmitri Orlov, despre situația centralei nucleare:

Nu există fotografii deocamdată. Aseară, în jurul orei 16:30, coloana inamică a pătruns în Energodar. Ne-am dus la centrala nucleară și am început să tragem în clădiri aproape direct. A fost un incendiu. Rușii au tras direct în unitățile de alimentare. Sunt răniți. Nu există informații despre numărul lor. Nu există nicio modalitate de a-i duce la spital. Anterior, cel puțin doi răniți au fost transportați la spital”, a transmis, ulterior, primarul Dmitri Orlov,

Premierul britanic Boris Johnson, într-o conversație cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski, a spus că va convoca o ședință de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, în următoarele ore, din cauza situației din jurul centralei nucleare, transmite Downing Street.

UPDATE 04:22

Directorul general interimar al centralei nucleare Zaporijjea, Igor Murashov, a declarat că a fost încălcată siguranța nucleară la centrală. În acest moment, incendiul continuă, iar pompierii nu au voie să intre. Există o amenințare uriașă. Lupte la centrală. Reactoarele sunt nesigure.

Securitatea nucleară la CNE Zaporijjea a fost încălcată. Facem tot posibilul, dar focul este aprins, pompierii nu au avut voie. Există riscuri mari. Reactoarele sunt în pericol”, a spus șeful CNE Zaporozhye, Igor Murashov.

UPDATE 04:06.

Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Galușcenko, a transmis și el un mesaj cu referire la bombardamentele Rusiei asupra centralei nucleare.

„Suntem în pragul celui mai mare dezastru provocat de om din istoria omenirii. Agresorul continuă să dea lovituri devastatoare Ucrainei. El nu este oprit de mii de victime umane și tragedii. Astăzi vrea să distrugă întreaga lume. Din tancuri, grindină și altă artilerie grea, a tras îndeaproape în unitățile de putere ale celei mai mari centrale nucleare din Europa, înțelegând perfect consecințele catastrofale ale unor astfel de acțiuni. Lupta se desfășoară deja la locul stației, focul se extinde. Acesta este un război de distrugere, distrugerea umanității și a planetei noastre. Siguranța nucleară și de radiații nu este o preocupare a inamicului. El este indiferent față de viața umană a ucrainenilor, a europenilor și a propriilor cetățeni. Încercăm de câteva zile să transmitem această teză AIEA. Am cerut intervenția acestei organizații internaționale și decizii dure cu privire la agresor. Dar nu sunt încă acolo. Prin urmare, cerem nu doar o evaluare profesională a ceea ce se întâmplă, ci și o intervenție reală, luând cele mai dure măsuri, inclusiv de către NATO și țările care dețin arme nucleare”, a transmis, joi, ministrul ucrainean al Energiei, Herman Galușcenko.

Președintele Volodimir Zelenski a transmis un mesaj la scurt timp după izbucnirea incendiului la centrala nucleară și a spus că a vorbit deja cu Michel, Scholz și Biden.

Europa trebuie să se trezească. Tancurile rusești împușcă blocuri nucleare. Ei știu unde să tragă. Se pregăteau pentru asta. Există șase unități de putere (una a explodat la Cernobîl). Am vorbit deja cu Michel, Scholz și Biden. Ucraina are 15 unități nucleare. Dacă există o explozie, este sfârșitul tuturor. Aceasta este evacuarea Europei. Preveniți Europa să nu moară în urma unui dezastru nuclear”, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un mesaj video.

Incendiul a izbucnit în clădirea de antrenament din afara CNE.

UPDATE 03:50

În prezent, siguranța nucleară a instalației este asigurată”, a spus directorul CNE Zaporijjea Igor Murashov.

În acest moment, la centrală a fost oprită a treia unitate energetică și funcționează doar a patra unitate. Condițiile de securitate în ceea ce privește radiațiile și incendiile la centrala nucleară sunt în limite normale.

Purtătorul de cuvânt al CNE Zaporijjea, Andrey Tuz, într-un comentariu pentru Serviciul rus BBC, a spus că în momentul de față bombardamentele au încetat, dar situația este extrem de incertă.irectorul general interimar al centralei nucleare #Zaporizhzhya, a declarat că a fost încălcată siguranța nucleară la centrală. În acest moment, incendiul continuă, iar pompierii nu au voie să intre. Există o amenințare uriașă. Lupte la centrală. Reactoarele sunt nesigure.

Au bombardat tot ce au putut, inclusiv blocuri și orice altceva. Acum informațiile sunt clarificate, e greu de spus totul. [Spre gară] a plecat o mașină albă, reprezentanți ai armatei ruse. Clipește cu farurile. Acum se stabilește dacă vor fi abordați pentru negocieri sau cum se va continua”, a spus purtătorul de cuvânt al CNE Zaporijjea , Andrey Tuz.

UPDATE 03:38

Incendiul s-a produs în afara CNE Zaporijjea, una dintre unitățile de alimentare a fost oprită la stație, a anunțat Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Situații de Urgență.

Sediul clădirii de învățământ și al clădirii laboratoarelor sunt în flăcări, potrivit șefului CNE Zaporijjea. Clădirea administrativă a fost avariată, dar nu a luat foc. Personalul stației ia toate măsurile pentru a localiza problema.

Director general al AIEA, Rafael Grossi, a vorbit cu premierul ucrainean Denys Shmygal și cu operatorul nuclear ucrainean despre situația gravă de la centrala nucleară din Zaporizhzhia. Acesta a făcut apel la oprirea utilizării forței și avertizează asupra unui pericol grav dacă reactoarele sunt lovite

Rușii au luat cu asalt centrala nucleară Zaporizhzhya. Bătălia în interior cu Garda Națională a Ucrainei continuă.

UPDATE 03:30

Suntem la curent cu rapoartele privind bombardarea centralei de la instalația nucleară Zaporijjea și suntem în contact cu autoritățile ucrainene cu privire la situația din stație”, a transmis Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).

Pompierii lucrează la stingerea incendiului care a izbucnit la centrala electrică din Zaporojie, după ce li s-a permis să intre în instalația nucleară din Zaporijjea .

UPDATE 02:35

Incendiul de la CNE Zaporijjea continuă. Pompierii nu pot ajunge la locul incendiului. Ocupanții trag aproape.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a scris un mesaj pe Twitter, prin care a anunțat că armata rusă trage din toate părțile spre centrala nucleară Zaporojie.

Armata rusă trage din toate părțile asupra centralei nucleare Zaporijjea, cea mai mare centrală nucleară din Europa. Incendiul a izbucnit deja. Dacă va exploda, va fi de 10 ori mai mare decât Cernobîl! Rușii trebuie să înceteze IMEDIAT focul, să permită accesul pompierilor, să stabilească o zonă de securitate!”, a transmis ministrul Kuleba.

Unul dintre angajații centralei nucleare Zaporijjea a înregistrat un mesaj video în care declara că trupele rusești trăgeau în centrala nucleară.

Apelul corespunzător a fost publicat pe canalul de telegrame ZNPP.

„Atenție! Trupele Federației Ruse trag în CNE Zaporojjea. Există o amenințare reală de pericol nuclear la cea mai mare centrală nucleară din Europa. Cerem încetarea focului de la echipamentele grele de la CNE Zaporijjea !” a subliniat el.

Știre inițială. Incendiu la centrala nucleară Zaporijjea

Un incendiu a izbucnit la cea mai mare centrală nucleară din Europa situată în Zaporijjea, potrivit unui anunț al primarului orașului din apropiere – Energodar.

Ca urmare a bombardării continue inamice a clădirilor și unităților celei mai mari centrale nucleare din Europa, centrala nucleară Zaporijjea este în flăcări”, a declarat primarul Energodar, Dmytro Orlov, pe canalul său Telegram, citând ceea ce el a numit o amenințare la adresa securității mondiale.

Orlov a înregistrat un scurt mesaj video, care a fost distribuit presei locale ucrainene și prin care acesta îndemna trupele rusești să înceteze imediat bombardarea centralei.

Ca urmare a bombardării continue inamice a clădirilor și unităților celei mai mari centrale nucleare din Europa, centrala nucleară Zaporizhzhia este în flăcări”, a declarat Orlov pe canalul său Telegram, relatează Reuters.

Orlov a spus mai devreme că forțele ucrainene se luptă cu trupele rusești la periferia orașului și a raportat că o coloană militară rusă se îndrepta spre centrala nucleară.

Potrivit unui mesaj Telegram postat de un angajat al fabricii, trupele ruse au tras în instalația nucleară.

Atenţie! Echipamentele Federației Ruse trag în CNE Zaporijjea. Există o amenințare reală de pericol nuclear la cea mai mare centrală nucleară din Europa. Cerem încetarea focului de la echipamentele grele de la CNE Zaporijjea”, se arată în mesajul postat pe Telegram.

De asemenea, agenția de presă UNIAN a anunțat ca la centrala nucleară a izbucnit un incendiu.

Centrala de pe râul Nipru reprezintă un sfert din producția de energie a Ucrainei.

The post Incendiu izbucnit în clădirea de antrenament a centralei nucleare Zaporijjea. Directorul centralei: „A fost încălcată siguranța nucleară la centrală” appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews, am consemnat știrea

Share this:

(Visited 3 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code