Economice

Încă o schimbare importantă la regulile RCA. Prețurile ar trebui să scadă. Cât vom plăti, în funcție de mașină și șofer, în următoarele șase luni?

Consiliul ASF a decis să aprobe un proiect de regulament care suspendă pe o perioadă de șase luni plata contribuției asigurătorilor RCA către instituția de supraveghere. Toate societățile autorizate să subscrie RCA contribuie cu 1% din Primele Brute Subscrise (PBS) pe acest segment pentru activitatea de supraveghere. Spre exemplu, în 2022, piața RCA s-a ridicat la circa 8 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că asigurătorii au contribuit cu aproximativ 80 de milioane de lei.

“ Consiliul ASF a aprobat Proiectul de Regulament privind neaplicarea temporară a cotei pentru exercitarea supravegherii și controlului activității de asigurări obligatorii de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și de tramvaie”, anunță un comunicat ASF.

Decizia ASF este complementară măsurii de a îngheța prețurile maxime la nivelul celor practicate în 28 februarie 2023, decizie despre care Economica a scris pe larg.

AICI mai multe detalii despre inițiativa ASF de a elimina contribuția, dar și despre evoluția pieței în 2022

Ce prețuri maxime vom plăti pe RCA în următoarele șase luni, în funcție de mașină, șofer și clasa de bonus

Guvernul României a aprobat propunerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) privind stabilirea unor tarife maxime pentru RCA, adoptând Hotărârea de Guvern care stabilește că, timp de șase luni, prețurile nu vor putea sări de nivelul înregistrat în 28 februarie 2023. Așa cum au arătat oficialii ASF, este o măsură gândită pentru a evita creșterile de preț într-o perioadă în care piața se reașează, după retragerea autorizației Euroins. Măsura a intrat în vigoare din 11 aprilie și este valabilă până pe 11 august 2023.

Prima medie la care societățile de asigurare vor vinde RCA în următoarele șase luni se va situa undeva între 930 de lei și 2.300 de lei, în cazul șoferilor persoane fizice încadrați în categoria de bonus/malul B0, adică fără reduceri, dar și fără penalizări, arată o analiză Economica bazată pe date  de vânzare din 28 februarie 2023. Aceasta înseamnă că, pentru majoritatea covârșitoare a șoferilor din România, care beneficiază de categoria maximă de bonus, prețurile asigurării vor varia între 465 de lei și 1.150 lei, în funcție de vârsta șoferului și capacitatea cilindrică a motorului mașinii asigurate. Calculele noastre au luat în considerare doar cele două criterii folosite și în stabilirea tarifului de referință, motiv pentru care reflectă o primă medie utilizată de asigurătorul care avea cea mai bună ofertă din piață în 28 februarie 2023, nu prețurile efective de vânzare.

Citește AICI, în tabelul de la final, cât vei plăti pe RCA în funcție de vârsta ta, capacitatea motorului și clasa de bonus/malus

Share this:

(Visited 24 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *