Economice

Important pentru milioane de clienți casnici de energie electrică. Nu veți mai plăti abonament

Abonamentul zilnic. Multe contracte de furnizare de energie electrică ale clienților casnici, aflate acum în derulare includ, pe lângă plata energiei active și a tarifelor de rețea și a taxelor, și plata unui abonament zilnic, de câțiva zeci de bani. În total, clienții cu acest tip de contract – repetăm, deloc puțini – plăteau așadar într-o lună între 10 și 20, poate 25 de lei, dar beneficiau de un preț ceva mai mic al energiei.

Ei bine, OUG 27, care impune prețurile plafonate la energie electrică în următorul an, obligă furnizorii să nu mai perceapă acest abonament și, ca atare, începând cu facturile aferente consumului lunii aprilie, nu va mai apărea și nu îl veți mai plăti.

“În cazul în care oferta de preţ în vigoare include un abonament, compania noastră nu va percepe contravaloarea abonamentului în perioada de aplicare a OUG nr. 27/2022, exceptând ofertele care au incluse prestarea unui serviciu tehnic de verificare/revizie periodică pentru instalația de gaz și centrala termică”. Acesta este, de exemplu, un anunț al Engie, furnizor și de gaze și de energie electrică, postat pe propriul site, dar situația este identică la toți furnizorii de electricitate.

Asta pentru că, de la 1 aprilie, noua OUG instituie, pe lângă acele prețuri plafonate, un mecanism nou, în fapt o semi-reglementare a prețului final la energia electrică, pentru următorul an. Factura de energie electrică dintr-o lună este suma următoarelor: costul de achiziție (include și un cost cu dezechilibrul, de 5%) calculat lunar, componenta de furnizare (maximum 73 de lei/MWh), tarifele reglementate de transport și distribuție, certificatele verzi, taxa de cogenerare, acciza și TVA.

Furnizorul nu poate pune nimic în plus, deci nu veți mai avea abonament în factură, chiar dacă în contractul dvs. semnat inițial aveați abonament.

Amintim că, potrivit OUG 27/2022, prețurile finale la energie electrică sunt plafonate la 0,68 lei/kWh pentru casnicii cu un consum de maximum 100 kWh pe lună, și la 0,80 lei/kWh pentru casnicii cu un consum de până la 300 kWh/lună. Pentru consumatorii comerciali, mai puțin cei foarte mari, care au scheme de sprijin dedicate, prețul final facturat va fi de maximum 1 leu/MWh.

Plafoanele de preț sunt aplicabile pentru consumul mediu înregistrat în anul 2021, și sunt valabile până la data de 31 martie 2023.

Pentru clienții casnici cu un consum mai mare de 300 kWh nu există plafon de preț. Am exlicat în textul de mai jos ce se întâmplă cu contractele acestora.

 

Share this:

(Visited 6 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code