Economice

Guvernul a dat termen de două zile mediului de afaceri pentru a se pronunţa asupra viitoarei politici fiscale. Ce spun oamenii de afaceri

Termenul foarte scurt oferit de autorităţi organizaţiilor patronale pentru exprimarea părerii asupra viitoarei politici fiscale, determină mediul de afaceri să creadă că iniţiativa guvernului este „doar o mimare a consultărilor care ar trebui să aibă loc între antreprenori şi guvern în momentul în care se ia decizia modificării codului fiscal”, arată surse ale mediului de afaceri. „Opinia pe fiscalitate nu se poate exprima într-un termen atât de scurt, două zile. Totuşi noi ne trimitem opiniile: introducerea impozitului progresiv şi modificarea sistemului de impozitare al microintreprinderilor sunt nişte linii roşii care nu trebuiesc depăşite. Pentru a păstra o creştere economică nu avem nevoie acum de mişcări bruşte, mai ales pe partea de fiscalitate”, spune reprezentantul unei organizaţii patronale.

De asemenea, Romanian Business Leaders a lansat chiar vineri, 27 mai 2022, decalogul antreprenorilor români. Potrivit acestuia 10 măsuri sunt necesare, în opinia antreprenorilor români, ca România să nu se oprească din creșterea economică, în condițiile recesiunii globale. În contextul discuțiilor coaliției de guvernare de modificare a Codului Fiscal, măsurile sunt preponderent fiscale, dar privesc și modernizarea statului”, arată un comunicat de presă al asociaţiei.

Printre masurile propuse de RBL sunt: menținerea cotei unice, aplicarea unitară și egală a impozitelor, fără sectoare de afaceri cu tratament fiscal preferențial, plafonarea maximală a contribuțiilor sociale (sănătate și pensii) la veniturile salariale, creșterea colectării taxelor prin digitalizarea și profesionalizarea ANAF, reducerea cheltuielilor statului, etc.

Decalogul mai propune asigurarea unei politici fiscale stabile, digitalizarea reală a statului, simplificare administrativă, nevoia acută pentru un stat performant şi transparența în decizii. „Noi, antreprenorii Romanian Business Leaders, ne dorim să contribuim la construcția unui stat modern, performant, echitabil. Doar împreună, mediu de afaceri – administrație publică – societate, putem face acest lucru. Pentru că ne dorim o țară în care generațiile viitoare să își dorească să trăiască.”, a spus Dragoș Petrescu, Președinte RBL.

Veniturile fiscale (inclusiv contribuțiile) ale României sunt între cele mai reduse din UE, în jur de 27% din PIB față de o medie în Uniune de circa 40%. Tocmai de aceea, de circa două săptămâni, la nivel guvernamental au început tot felul de discuţii despre posibilitatea modificării Codului Fiscal, în aşa fel încât ponderea veniturilor bugetare în PIB să crească. În acest context, guvernul şi ministerul Finanţelor caută diverse soluţii de majorare a veniturilor la buget.

În afara discuţiilor legate de impozitul progresiv, se mai au în vedere şi alte modificări de taxe şi impozite care pot fi alternative la introducerea impozitului progresiv.

Cele aproape 30 de miliarde de euro ce vor veni dacă România din Planul Național de Redresare și Reziliență, finanțat de programul european NextGeneration va realiza peste 200 de reforme și peste 290 de investiții, ar putea face o mare diferență în următorii cinci ani. Pe de altă parte, însă, trebuie să ținem cont că banii vin la pachet nu doar cu obligativitatea îndeplinirii angajamentelor, ci și cu eliminarea unor facilități fiscale – scutirile pentru angajații din IT sau construcții, modificarea regimului microîntreprinderilor, care a fost frecvent abuzat, și că este doar o problemă de timp până când ele vor deveni realitate. Dar Comisia Europeană nu a impus în niciun fel un calendar strict.

Alte alternative sunt tot cele propuse în cadrul PNRR: reevaluarea cotelor de TVA, impozit pe locuinţe în funcţie de valoare, reevaluarea impozitelor şi taxelor locale, etc.

La toate acestea se adaugă diferitele inițiative europene care vizează introducerea de noi taxe (comercializarea certificatelor de emisii, mecanismul de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon și cota din profiturile reziduale ale întreprinderilor multinaţionale care vor fi realocate statelor membre ale UE în temeiul recentului acord OCDE/G20 privind realocarea drepturilor de impozitare sunt anunțate cel mai recent),

 

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *