Economice

Explozii aproape de graniţa cu Polonia, în regiunea Liov din vestul Ucrainei – Război Ucraina – LIVE TEXT ziua 42

ZIUA 42 – Război în Ucraina 

Explozii aproape de graniţa Polonia, în regiunea Liov din vestul Ucrainei

Mai multe explozii s-au produs marţi seară în orăşelul Radehiv, situat la 70 de kilometri de Liov (Lvov), în vestul Ucrainei, a anunţat un oficial local, care a cerut populaţiei să se protejeze în adăposturi, transmite AFP citat de Agerpres.

„Explozii în regiunea Radehiv. Toată lumea este în siguranţă”, a scris pe Telegram Maksim Koziţki, şeful administraţiei militare regionale.

„În acest moment nu avem informaţii despre posibile victime”, a adăugat el.

Un reporter AFP a auzit sunând în Liov sirene antiaeriene.

Situate departe de front, Liov şi vestul Ucrainei au fost rareori vizate de bombardamente de la începutul invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie.

Pe 26 martie, Liov a suferit o serie de atacuri din partea forţelor ruse, dintre care două au lovit un depozit de combustibil şi au rănit cinci persoane, potrivit autorităţilor locale.

Liov a fost ţinta unui prim atac pe 18 martie. Atacul a vizat o parcare de avioane de la o fabrică de reparaţii din apropierea aeroportului din Liov fără a provoca victime, potrivit primarului.

Pe 13 martie, rachete de croazieră ruseşti au vizat o bază militară importantă, situată la aproximativ 40 de kilometri nord-vest de Liov, atac în care şi-au pierdut viaţa cel puţin 35 de persoane şi au fost rănite alte 134.

Situat în apropierea graniţei cu Polonia, Liov a devenit un oraş de refugiu pentru persoanele strămutate şi, la începutul războiului, a găzduit mai multe ambasade occidentale transferate de la Kiev. Este, de asemenea, un loc de tranzit în drum spre Polonia sau alte ţări UE pentru mulţi ucraineni care fug din zonele în care se dau lupte.

Lavrov consideră că acuzaţiile vizând Bucea sunt menite să submineze negocierile Rusia-Ucraina

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat marţi că descoperirea cadavrelor în oraşul ucrainean Bucea este o provocare menită să submineze negocierile ruso-ucrainene aflate în curs de desfăşurare, informează AFP.

„Întrebarea care se pune este: la ce foloseşte această provocare deschisă şi mincinoasă (…) Suntem înclinaţi să credem că serveşte pentru a găsi un pretext care să submineze negocierile”, a spus ministrul Serghei Lavrov într-o intervenţie video difuzată de televiziunea rusă, scrie Agerpres.

Negocierile continuă între Ucraina şi Rusia. Săptămâna trecută, după o întâlnire la Istanbul, Moscova a anunţat că îşi va reduce drastic activităţile militare în nordul Ucrainei.

La rândul său, Kievul a înaintat Moscovei propuneri care cer un acord internaţional prin care să se stabilească ţări care să îi garanteze securitatea. În schimb, Ucraina ar accepta un statut de neutralitate, „non-nuclear”, ar renunţa la aderarea la NATO şi la a permite stabilirea de baze militare străine pe teritoriul său. Conform acestor propuneri, Moscova ar trebui să nu se opună aderării Ucrainei la UE.

Deocamdată, Kremlinul nu a răspuns oficial acestor propuneri, iar discuţiile continuă prin videoconferinţă.

Potrivit şefului diplomaţiei ruse, situaţia din Bucea vizează „deturnarea atenţiei de la procesul de negociere, distragerea atenţiei de la faptul că partea ucraineană, după Istanbul, a început să dea înapoi, a încercat să vină cu noi condiţii”.

Cu toate acestea, Serghei Lavrov a dat asigurat că Rusia este „pregătită” să continue negocierile.

Aceste acuzaţii vin pe fondul indignării internaţionale după descoperirea a numeroase cadavre în Bucea în urma retragerii armatei ruse. Kiev a denunţat un masacru, dar Moscova a negat orice responsabilitate, considerând-o înscenare.

Război Ucraina – Statele Unite vor interzice miercuri orice noi investiţii în Rusia

Statele Unite vor adopta miercuri, în coordonare cu Uniunea Europeană şi G7, noi sancţiuni împotriva Rusiei, menite în special să interzică orice investiţie nouă în această ţară, potrivit unei surse familiarizate cu această chestiune, transmite AFP citat de Agerpres.

Aceste măsuri punitive, impuse ca răspuns la invazia rusă în Ucraina, vor include şi „sancţiuni sporite împotriva instituţiilor financiare şi întreprinderilor de stat din Rusia şi sancţiuni împotriva oficialilor guvernamentali ruşi şi a rudelor acestora”, a declarat marţi pentru AFP această sursă.

Ea a dat asigurări că aceste decizii, care se adaugă unei întregi serii de măsuri adoptate de la începutul invadării Ucrainei pe 24 februarie, vor „deteriora instrumentele cheie ale aparatului de stat rus” şi vor provoca „pagube economice imediate şi acute”.

Această sursă americană a afirmat că economia Rusiei se va contracta „cu 15% sau mai mult” în 2022, sub efectul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor occidentale, o recesiune de o severitate fără precedent care va anula „progresul economic realizat de Rusia în ultimii 15 ani”.

Uniunea Europeană intenţionează, de asemenea, să înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei. Comisia Europeană a propus oprirea achiziţiilor de cărbune şi doreşte să închidă porturile europene pentru navele ruseşti.

Ucraina: În faţa Consiliului de Securitate, Zelenski cere ONU să acţioneze ”imediat”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marţi ONU să acţioneze ”imediat” în faţa ”crimelor de război” comise de Rusia în ţara sa, altfel Naţiunile Unite ar trebui ”pur şi simplu să închidă”, relatează AFP.

Într-un discurs solemn transmis în direct, prin video, în sala Consiliului de Securitate, Volodimir Zelenski a cerut, de asemenea, excluderea Rusiei din acest Consiliu, în care această ţară este unul dintre cei cinci membri permanenţi, precum şi o reformă a sistemului Naţiunilor Unite, astfel încât ”dreptul de veto să nu însemne dreptul de a muri”, scrie Agerpres.

”Acum avem nevoie de decizii ale Consiliului de Securitate pentru pacea în Ucraina. Dacă nu ştiţi cum să luaţi această decizie, puteţi face două lucruri”, a spus preşedintele ucrainean.

”Fie excludeţi Rusia ca agresor şi iniţiator al războiului, astfel încât să nu blocheze deciziile legate de propria sa agresiune. Apoi facem tot ce putem pentru a stabili pacea”, a cerut Zelenski în prezenţa secretarului general al ONU, Antonio Guterres.

”Sau cealaltă variantă este să arătăm, vă rog, că putem să ne reformăm sau să ne schimbăm (…) Dacă nu există alternativă şi opţiune, următoarea variantă ar fi să vă dizolvaţi”, a menţionat preşedintele ucrainean.

El a prezentat marţi Consiliului de Securitate al ONU o înregistrate cu imagini foarte crude ale persoanelor ucise în Ucraina, provocând indignarea actualului preşedinte al acestui organism.

Acestea sunt ”imagini îngrozitoare”, a declarat, de asemenea ambasadoarea britanică la ONU Barbara Woodward, spunând că este ”revoltată”.

Difuzarea în mass-media internaţionale a unor fotografii făcute în oraşul ucrainean Bucea în care se pot vedea cadavre zăcând pe stradă, unele cu mâinile legate la spate sau parţial arse, precum şi gropi comune, a provocat un val de condamnare la nivel internaţional

Boris Johnson s-a adresat cetăţenilor ruşi, în limba rusă, pentru a le spune „adevărul”

Premierul britanic Boris Johnson s-a adresat marţi direct cetăţenilor ruşi, cărora le-a spus într-o înregistrare video că merită să afle adevărul despre atrocităţile comise în Ucraina după invazia rusă, transmite AFP.

„Poporul rus merită adevărul, meritaţi faptele”, a spus liderul conservator în limba rusă la începutul unui videoclip scurt, postat pe reţelele de socializare, după care a continuat să vorbească în limba engleză, scrie Agerpres.

Premierul britanic a declarat că informaţiile din Ucraina despre atrocităţile atribuite armatei ruse „în Bucea, Irpin şi în alte părţi din Ucraina au îngrozit lumea”.

Sunt „atât de şocante, atât de dezgustătoare, (încât) nu este de mirare că guvernul vostru încearcă să vi le ascundă”, a spus el.

„Preşedintele vostru ştie că nu aţi sprijini acest război dacă aţi putea vedea ce se întâmplă”, a adăugat el, referindu-se la preşedintele Vladimir Putin.

De la declanşarea invaziei ruse, site-urile multor mass-media ruse şi străine au fost blocate în Rusia.

„Preşedintele vostru este acuzat de crime de război. Dar nu pot să cred că acţionează în numele vostru”, a conchis Boris Johnson, folosind din nou limba rusă.

Acuzată de occidentali şi de autorităţile ucrainene că a masacrat civili în localitatea Bucea, armata rusă a negat orice responsabilitate, considerând că este vorba de o înscenare.

Borrell afirmă că UE va finanţa în special arme uşoare defensive pentru a ajuta Ucraina

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a declarat marţi, la Strasbourg, în plenul Parlamentului European, că UE va finanţa în special arme uşoare defensive pentru a ajuta Ucraina, întrucât acestea s-au dovedit a fi „foarte eficiente” împotriva trupelor ruse, scrie Agerpres.

Borrell a participat marţi la un dialog cu eurodeputaţii privind Busola strategică, noul plan care în termen de zece ani ar urma să facă UE mai autonomă în materie de apărare.

Despre războiul din Ucraina, şeful diplomaţiei europene a spus că UE a prevăzut un miliard de euro sprijin militar pentru a ajuta Ucraina să-şi apere teritoriul, o sumă care „nu este foarte mare”, dar care va servi în mod prioritar pentru livrarea de „arme uşoare defensive, care au demonstrat o eficienţă extraordinară”.

El a explicat că Ucraina a inventat o nouă formă de purta război, cu unităţi de infanterie uşoară desfăşurate în jurul drumurilor, „care aduce puţin cu vechiul război de gherilă, dar cu armament suficient de sofisticat” şi care a dat rezultate bune în oprirea coloanelor de blindate ale armatei ruse.

Înaltul Reprezentant UE a subliniat, pe de altă parte, că „nu există o alternativă la NATO” pentru apărarea Europei. În acest context, el afirmă că s-a reuşit o apropiere între NATO şi UE, „eliminând temerile”.

„Cred că am reuşit să eliminăm temerile şi să ne dăm seama că NATO nu ne va rezolva toate problemele de securitate. Ca să putem face asta eficient şi economic, dar şi rapid, trebuie să desfăşurăm capacităţi pe care nu le aveam astăzi şi ca aceste capacităţi să devină interoperabile. Nu e vorba de crearea unui NATO intereuropean şi nici de slăbirea NATO”, a dat el asigurări.

Borrell a subliniat că „nu putem aştepta ca desfăşurarea militară a SUA în Europa să substituie carenţele noastre, de aceea vorbim despre întărirea capacităţilor noastre militare (…)”.

„După Al Doilea Război Mondial, ne-am obişnuit să trăim sub umbrela SUA”, a atras atenţia şeful diplomaţiei UE, adăugând că acum scenariul este diferit şi impune o responsabilitate majoră.

Borrell a mai spus că Busola strategică este „un plan ambiţios de întărire a securităţii şi apărării” până în 2030, dar că el trebuie pus în practică pentru a fi mai mult decât „un document ţinut într-un sertar”.

„Principalele acţiuni care trebuie puse în practică se vor întâmpla în următorii doi-trei ani, înainte de sfârşitul mandatului acestui Parlament”, le-a spus şeful diplomaţiei UE eurodeputaţilor, precizând că primul exerciţiu militar ar trebui să poată fi organizat în termen de un an.

„Eu sper că în următoarele luni vom avea scenarii operaţionale şi primul exerciţiu operaţional se va ţine nu mai târziu de un an”, a mai spus Josep Borrell, dându-le întâlnire eurodeputaţilor peste un an pentru a discuta câte din aceste intenţii s-au transformat în realitate.

Marea Britanie a îngheţat 350 de miliarde de dolari din ”cufărul de război” al preşedintelui Putin” – ministru

Marea Britanie a îngheţat 350 de miliarde de dolari din ”cufărul de război” al preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat, marţi, la Varşovia, ministrul britanic de externe Liz Truss, relatează AFP.

”Până acum, sancţiunile noastre au avut un efect paralizant asupra celor care alimentează şi finanţează maşina de război a lui Putin. Săptămâna aceasta vom anunţa că am îngheţat peste 350 de miliarde de dolari din cufărul de război al lui Putin”, a declarat şefa diplomaţiei britanice într-o conferinţă de presă comună cu omologul său polonez Zbigniew Rau.

Liz Truss a precizat că va cere partenerilor din NATO şi G7 să impună noi sancţiuni, în special interzicerea accesului navelor ruseşti în porturi, ”lovind industriile care umplu cufărul de război al lui Putin ca aurul şi convenind asupra unui calendar precis pentru eliminarea importurilor de petrol, cărbune şi gaz din Rusia”.

Share this:

(Visited 7 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code