CITR, lichidatorul judiciar al companiei City Insurance, va încasa 250.000 de lei lunar sub formă de onorariu. De asemenea, lichidatorii vor încasa și 1% plus TVA din orice vânzare de active. Aceasta este una dintre deciziile votate de prima Adunare a Creditorilor City Insurance, care a avut loc vineri, pe 6 mai. Tot cu această ocazie a fost votată și componența Comitetului Creditorilor, organismul care gestionează practic insolvența. CITR a fost confirmat ca lichidator cu 64,5% din voturi, în timp ce onorariul lor(oferta financiară) a primit 55,27% din voturi.
Președinte este, așa cum era de așteptat, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), care a plătit deja în jur de 7 milioane de euro creditorilor de asigurări ai City Insurance și care s-a înscris la masa credală cu circa 2 miliarde de lei, sub condiții suspensive, de departe cea mai mare sumă.
Ceilalți membrii ai Comitetului sunt exclusiv companii de asigurare, situație surprinzătoare, în condițiile în care City avea datorii importante către ANAF. De altfel, pe unele active ale asigurătorului există deja măsuri asigurătorii luate de ANAF. Așadar, pe lângă FGA, din Comitet mai fac parte Groupama Asigurări, Omniasig, Allianz Țiriac și Biroul Asigurătorilor de Autovehicule (BAAR). Creanțele companiilor de asigurări derivă din așa numitele regrese, adică situații în care un șofer păgubit își repară mașina nu în baza asigurării RCA a șoferului vinovat, ci pe propria poliță CASCO. În astfel de situații, asigurătorul CASCO trebuie să își recupereze banii de la asigurătorul RCA al vinovatului. Ca și Astra sau Carpatica Asig, alte două mari falimente, City Insurance a rămas cu datorii semnificative în această zonă, având în vedere și că ajunsese să emită mai bine de jumătate din toate polițele RCA din România.
BAAR este creditor în baza sumelor pe care le-a achitat pentru daunele provocate în afara țării de șoferi asigurați de City Insurance. Așa cum Economica a arătat în repetate rânduri în timpul „vieții” City Insurance, compania obișnuia să acumuleze datorii semnificative către corespondenții din afara țării. În fapt, cel puțin în ultima perioadă, City nu mai plătea decât comisionul regulatorului de daună, nu și dauna în sine. Datoriile City le achita BAAR, ca parte din sistemul internațional Carte Verde.
AICI detalii furnizate în exclusivitate de Economica despre problemele pe care City le întâmpina cu plata daunelor din afara țării
FGA este de departe cel mai mare creditor, Fondul fiind organismul însărcinat cu plata creditorilor de asigurări, fie că este vorba despre șoferi cu daune provocate de asigurați cu RCA la City sau despre clienți ai companiei, cu asigurări facultative, cum ar fi CASCO sau locuințe. City mai avea și un portofoliu important de asigurări de garanții. FGA plătește despăgubiri de până la 500.000 de lei, cei care au creanțe mai mari fiind nevoiți să se înscrie la masa credală.
AICI mai multe detalii despre cauzele penntru care City Insurance a ajuns în faliment
AICI despre toate creanțele cu care miile de creditorii City Insurance s-au înscris