Economice

Electrica a contestat în instanță metodologia ANRE care i-a produs pierderi pe distribuție. ANRE recunoște că trebuie să-i returneze bani mulți, dar pot trece ani buni până atunci

Este vorba despre costurile suplimentare pe care DEER, ca toți ceilalți distribuitori, le au cu achiziția energiei din piață pentru consumul propriu tehnologic (CPT), care au explodat din cauza scumpirii energiei din piață, dar care nu sunt recunoscute decât parțial în tarifele de distribuție plătite în final de consumatori. Tarifele de distribuție sunt reglementate de stat, prin ANRE.

DEER a mai justificat în contestația trimisă instanței și faptul că, potrivit regulamentului european 943, prețurile de cumpărare a energiei electrice se stabilesc liber, pe baza cererii și a ofertei din piață, ori prin faptul că ANRE a recunoscut un preț al energiei pentru CPT sub cel al achiziției din piață a procedat fără să aibă temei legal, ar fi susținut distribuitorul.

Potrivit surselor noastre, ANRE, care a fost înștiințat de acțiunea în instanță a DEER, a recunoscut că DEER are aceste costuri care nu i-au fost recunoscute prin tarife și acum s-ar căuta o soluție.

Amintim că, în noile tarife de distribuție pentru acest an, Autoritatea recunoaște un cost al achiziției energiei pentru CPT la 450 de lei, ori au fost momente la care tranzacțiile s-au făcut la 800, 900 și chiar 1.100 de lei/MWh. Pe de o parte, dacă ar fi recunoscut aceste costuri, tariful de distribuție ar fi crescut cu mai mult de 7% an/an, ceea ce exact metodologia contrazice. Pe de altă parte, pentru că nu le-a recunoscut, a cauzat pierderi tuturor distribuitorilor de energie electrică, în condițiile în care ei prestează un serviciu public reglementat, care trebuie să le aducă un anumit profit.

DEER a înregistrat în ansamblul anului trecut o pierdere de 139 de milioane de lei, generată mai ales de creșterea costurilor cu energia pentru CPT, care nu au putut fi transferate în facturile clienților. Costurile totale cu CPT au fost cu 394 de milioane de lei peste cele din anul precedent, majoritatea ca urmare a creșterii prețului de achiziție a energiei pentru CPT.

ANRE a recunoscut aceste costuri, dar recuperarea lor se va face începând din 2023, și se poate întinde pe ani de zile de atunci.

Cităm din prezentarea rezultatelor pe distribuție ale grupului Electrica:

“Corecția aferentă CPT realizat în anul 2021 este  pozitivă, în valoare de 360 mil. RON și se va reflecta în tarifele de distribuție pentru anul 2023. În acest sens, ANRE a expediat o adresă în care a estimat corecția pozitivă de CPT cuvenită pentru anul 2021 la o valoare de 350 mil. RON”.

Cum s-ar putea rezolva situația

Problema costurilor nerecunoscute cu CPT devine tot mai acută și, dacă nu se întâmplă ceva în curând, companiile de distribuție, care deja s-au împrumutat la bănci ca să poată continua activitatea, riscă insolvența în curând. Practic, în tarif ANRE recunoaște tot cei 450 de lei/MWh, dar prețurile de achiziție din piață tot cresc. Estimări făcute înainte de debutul războiului din Ucraina arată că, în acest an, costurile suplimentare sunt de circa 3 miliarde de lei pentru toți operatorii, care nu mai au de unde să ia bani.

Una dintre soluțiile avute în vedere este compensarea de stat, parțial, a acestor costuri, ceea ce s-ar putea adopta în Parlament, potrivit unor surse apropiate situației, pe circuitul de aprobare a OUG 3/2022 care trebuie să devină lege. De asemenea, potrivit surselor noastre, ANRE ar fi fost de acord să recunoască în tarife și costurile de capital pe care le-au avut distribuitorii cu creditele bancare.

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code