Economice

Dumitru Toșa, Zarea. despre o posibilă investiție de 20 de milioane de euro: Suntem cu frâna trasă. Există opoziție în board din partea acționarului german. La ce probleme aveți în România, vă facem noi totul

„Am un plan de investiții pe care deocamdată nu îl pot spune. Este un plan ambițios, dar Zarea este o societate deținută în proporție de 51% de o firmă din Germania (Schloss Wachenheim n.red), prin subsidiara din Polonia (grupul Ambra n.red). Români suntem 49%, eu fiind unul dintre acționari. Interesul meu este să fac investiția aici în România, dar am contre în bord”, a declarat pentru Economica, Dumitru Toșa, vicepreședintele Zarea SA.

Întrebat dacă investitorul german dorește să mute investiția planificată în țara sa, acesta a continuat” Argumentul lor este simplu. La ce probleme aveți în România, vă facem noi totul aici și voi luați de-a gata”. „Când am cumpărat Zarea cu ei ( investitorii germani n.red), au spus că o să faceți produsele în România, dar când am văzut că este mai scump să îmbuteliezi vin în România decât în Germania, am zis că nu se poate. Nu știu azi, pentru că au probleme cu gazul, cu energia. Înainte însă,  ei au avut energie ieftină și au făcut investiții mari și foarte mari  în automatizări ce permit viteze foarte mari de îmbuteliere. Ei au trei oameni pe linie în timp ce eu am 20. le-am zis că eu am salarii foarte mici, dar nu este așa pentru că nu se compară vitezele. Acum, ne încurcă și costul forței de muncă pentru că și noi, prin investiții, încercăm să schimbăm din instalații și mașini, să punem unele de viteze mai mari, cu  mai puțini oameni, iar aceia care sunt să fie mai bine pregătiți. Oricum avem probleme că nu-i găsim”, a mai spus managerul.

Potrivit acestuia, compania își planificase de acum doi ani ca din 2023 să continue investițiile în modernizarea  capacităților de la București, dar și să crească capacitatea de producție. Planurile ar fi trebuit să se materializeze începând cu 1 ianuarie 2023.

Problema actuală a lui Toșa, ca și a celorlalți producătorii locali din industria băuturilor alcoolice, este legată de majorarea costurilor de producție, dar mai ales a faptul că de la 1 ianuarie 2023 s-ar putea majora valoarea accizelor cu 15-30%. 

„Suntem cu frâna trasă și nu vă pot spune nimic ( despre investițiile în extinderea capacității de producție n.red)”, conchide managerul.

Potrivit termene.ro, Zarea SA este, prin intermediul grupului Amber din Polonia, acționarul companiei, parte a Schloss Wachenheim, lider mondial în producția de vinuri spumante. Mai exact, Zarea SA este controlată de compania Ambra SA Polonia, care are un pachet de 51% de acțiuni și Karom Trading Import-Export SRL, societate deținută de antreprenorii Emil Popescu (86%) și Dumitru Toșa (14%).

Peste 60% dintre acțiunile Ambra Polonia, unul dintre cei mai mari producători, importatori și distribuitori de vin din Sud-Estul Europei, sunt deținute de Schloss Wachenheim.

Posibile investiții de 20 de milioane de euro

De altfel, Zarea SA și-a planificat pentru finele lui noiembrie organizarea unei AGA în care se va decide soarta unei posibile investiție de peste 20 de milioane de euro într-o nouă unitate de producție la Mizil, județul Prahova. Potrivit anunțului din Monitorul Oficial, acționarii vor hotărî dacă vor solicita un ajutor de stat pentru investiții destinate industriei prelucrătoare și care va fi contribuția financiară a companiei în acest proiect. Totodată, acționarii vor decide asupra încheierii unui contract de cesiune pentru o suprafață de teren de aproximativ 25.000 mp în cadrul Parcul Industrial Mizil, de la societatea Ploiești Industrial Parc – S.A.

Cum arată 2022 în cifre

În ceea ce privește rezultatele financiare aferente acestui an, Toșa estimează că va termina 2022 cu o cifră de afaceri similară cu cea din 2022, un an record pentru compania care generează 50% din business din spirtoase și restul din vin. „Având în vedere ca au crescut accizele la spirtoase, iar portofoliul nostru conține și vin și spirtoase, previzionăm că vom  închide la fel ca anul trecut la cifra de afaceri. Profitul sigur va fi cu  15-20% mai mic ca anul tercut. Sper să fe pe plus, având în vedere majorările de preț din ultima vreme. Sticla este cu 80% în plu,, alcoolul cu 20%, dopurile cu 40%, iar noi am mărit prețurile cu 10%”, a mai declarat Toșa care atrage atenția și asupra presiunii marilor lanțuri de magazine, dar și a asupra schimbării obiceiurilor de consum- de la o orientare către produsele premium la o sensibilitate la preț și un consum mai mare pe segmentul economic.

„Noi am anuțat majorarea de preț din ianuarie, dar ea s-a implementat după patru luni, pentru că lanțurile mari nu acceptă majorări, sau dacă o fac, cer cantități foarte mari pentru a-și face propriile stocuri ( la prețurile vecho n.red). Tu, ca producător, ești obligat să le vinzi pentru că altfel nu îți acceptă creșterea”.

Zarea vinde aproximativ 80% din producție în marile lanuri de magazine, 15% la distribuitori și HoReCa și 15% la export, în comunitățile de români din Europa, dar și în Asia și SUA.

Din datele termene.ro, compania a raportat în 2021 cele mai bune rezultate financiare din istorie, respectiv o cifră de afaceri netă de 146 de milioane de lei și un profit de 17,3 milioane de lei. Producătorul are o medie de 200 de angajați.

 

 

 

Share this:

(Visited 8 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code