Economice

Cum justifică producătorul de stat Nuclearelectrica încheierea unui contract direct de vânzare de energie, în afara pieței, la prețul de doar 450 de lei/MWh

Nuclearelectrica, unul dintre marii producători de energie electrică, controlat de stat, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a pus săptămâna trecută, pe site-ul propriu, dar nu în condiții de vizibilitate maximă, o ofertă de vânzare de energie electrică, la prețul surprinzător de doar 450 de lei/MWh – un preț care nu mai există de mult în piața de energie. Oferta a fost valabilă doar două zile, între 26 și 28 septembrie, iar câștigătorul urma să fie anunțat ziua următoare, 29 septembrie. Am scris despre acest lucru în textul de AICI, unde am adresat și public următoarele întrebări companiei:

-De ce această ofertă nu a fost înaintată pe vreuna dintre platformele de tranzacționare găzduite de OPCOM?

-Care au fost criteriile de stabilire a prețului, care este sub orice preț de tranzacționare de pe piață cu livrare forward din această perioadă?

-Care au fost criteriile pe baza cărora s-au stabilit acele cerințe impuse ofertanților legate de managementul riscului, care par a înlătura foarte mulți posibili doritori de a achiziționa energia respectivă?

Nuclearelectrica a răspuns la aceste întrebări. Răspunsul integral îl vedeți mai jos:

„SNN are obligația legală, conform art VII din OUG 119/2022, de a vinde pe contracte bilaterale negociate direct energia electrica disponibilă cu livrare până la 31 decembrie 2022, așadar încheierea unui contract bilateral direct este în conformitate și respectă prevederile legale.

În contextul creșterii prețului la consumatorul final, încheierea unui contract bilateral direct cu un furnizor de energie care are în portofoliu clienți finali, distribuitor de energie electrică, operator național de sistem, precum și anumiti consumatori de energie, la un pret al energiei sustenabil are impact benefic direct asupra consumatorilor finali derserviți, acesta fiind unul din obiectivele OUG 119/2022.

Încheierea contractului se realizează cu respectarea tuturor prevederilor legale. Încheierea contractului direct bilateral în afara platformelor de tranzacționare a avut în vedere menținerea pretului din contract, dar cu aplicarea altor criterii de departajare, scopul contractului bilateral fiind tocmai protejarea consumatorilor finali de prețul crescut al energiei si securizarea încasarilor SNN la prețul plafonat stabilit prin OUG 119/2022.

Pretul din contract este prețul aflat la nivelul pragului de supraimpozitare, impus prin OUG 119/2022. Conform anexei 2 din OUG 119/2022, producătorii de energie, Nuclearelectrica inclusiv, nu pot beneficia de un preț al energiei mai mare de 450 lei. Așadar prin incheierea acestui contract, SNN vinde energie la prețul plafonat, asigurând, simultan, protecția consumatorilor finali.

Criteriile incluse în ofertă și în contract sunt criterii utilizate în contractele EFET.”

Ce nu știm

Compania nu a răspuns la solicitarea noastră, trimisă verbal celor de la departamentul de comunicare, legată de cine este compania care a câștigat acest contract. Livrarea pe baza acestui contract ar urma să înceapă chiar azi, 3 octombrie.

Din discuții cu oamenii din piață, am reușit să aflăm că nu ar fi vorba nici despre Metrorex nici despre Transelectrica, spre care duceau primele indicii. Tot din discuții, am aflat și că Nuclearelectrica ar fi primit cel puțin o ofertă de cumpărare de 1.300 de lei/MWh, deci mult mai mare decât prețul cerut, dar a transmis ofertantului că oferta sa “nu a fost câștigătoare”.

Practica contractelor bilaterale negociate direct de către producătorii de energie (cel puțin 75% din energia din România este produsă de companii de stat) se va extinde dacă un amendament de modificare a proaspetei OUG 119, trecut deja de Senat, va intra în vigoare: Producătorii trebuie să încheie contracte de vânzare a energiei, prin contracte bilaterale negociate direct, pentru 70% din energia disponibilă, pe care să o vândă doar furnizorilor cu clienți finali sau clienților industriali mari. }n oglindă cumva, furnizorii vor fi obligați să încheie contracte de achiziție, pe trei ani în avans, fiecare contract pe cel puțin un an, care să acopere în total echivalentul a 70% din cantitatea de energie consumată de clienții lui anul trecut.

 

 

Share this:

(Visited 9 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *