Flux Stiri

Bitcoin devine monedă oficială în Republica Centrafricană

  • Aceasta a devenit a doua ţară care aprobă Bitcoin ca mijloc legal de plată, după El Salvador.
  • Republica Centrafricană este una dintre cele mai sărace ţări din lume, dar este bogată în diamante, aur şi uraniu.
  • În prezent, ţara foloseşte ca monedă francul centrafrican, susţinut de Franţa, alături de majoritatea celorlalte foste colonii franceze din Africa. Unii consideră că adoptarea Bitcoin este o încercare de a submina francul, în contextul în care Rusia şi Franţa îşi dispută influenţa asupra acestei ţări bogate în resurse.

Bitcoin devine monedă oficială în Republica Centrafricană, aceasta fiind a doua ţară care aprobă Bitcoin ca mijloc legal de plată, după El Salvador, potrivit BBC.

Republica Centrafricană este una dintre cele mai sărace ţări din lume, dar este bogată în diamante, aur şi uraniu.

De zeci de ani este măcinată de conflicte şi este un aliat apropiat al Rusiei, mercenarii Grupului Wagner ajutând în lupta împotriva forţelor rebele.

Parlamentarii au votat, în unanimitate, pentru adoptarea Bitcoin ca mijloc legal de plată, se arată într-o declaraţie a preşedinţiei Republicii Centraficane.

Măsura plasează Republica Centrafricană „pe harta celor mai îndrăzneţe şi mai vizionare ţări din lume”, a spus aceasta preşedintele Faustin-Archange Touadéra.

El Salvador a devenit prima ţară care a adoptat Bitcoin ca monedă oficială în septembrie 2021. A fost atunci o mişcare criticată de mulţi economişti, inclusiv de Fondul Monetar Internaţional, care a spus că a crescut riscul de instabilitate financiară.

Alţii au ridicat temeri precum că criptomonedele cum este şi Bitcoin ar putea facilita spălarea de bani de către infractori şi că acestea sunt dăunătoare mediului înconjurător, deoarece folosesc foarte multă energie electrică pentru a le genera.

În 2019, doar 4% din populaţia din Republica Centrafricană avea acces la internet, potrivit site-ului WorldData, iar internetul este necesar pentru a utiliza orice criptomonedă.

În prezent, ţara foloseşte ca monedă francul centrafrican, susţinut de Franţa, alături de majoritatea celorlalte foste colonii franceze din Africa.

Unii consideră că adoptarea Bitcoin este o încercare de a submina francul, în contextul în care Rusia şi Franţa îşi dispută influenţa asupra acestei ţări bogate în resurse.

Republica Centrafricană este într-un continuu conflict de la independenţa sa, din 1960. În 2013, rebelii majoritar musulmani au preluat controlul asupra ţării majoritar creştine. Miliţiile de autoapărare au fost formate pentru a riposta, ceea ce a dus la masacre pe scară largă pe criterii religioase. După venirea la putere a preşedintelui Faustin-Archange Touadéra în 2016, ţara a început să îşi schimbe alianţa strategică de la Franţa către Rusia.

The post Bitcoin devine monedă oficială în Republica Centrafricană appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews, am consemnat știrea

Share this:

(Visited 7 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code